Vaniljainen rommiluumupiirakka
Ihanan vaniljaisen rommiluumupiirakan piirakan voi tehdä kahteen erilaiseen pohjaan.
Ainekset
- noin 25–30 cm:n piirakkavuoka
Pohja
- 1 pyöreä piirakkataikinaa, makea (380 g) TAI
- ½ pkt pullataikinaa (4 kpl levyjä, 500 g)
Täyte
- 1 dl maitorahkaa
- 1 dl vaniljakastiketta
- 1 dl smetanaa
- 1 muna
- 0,5 - 1dl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- 6-8 tuoretta luumua lohkoina tai 1 pss kuivattuja luumuja
- 3 rkl rommia tai hieman rommiesanssia
- 75 g mantelilastuja (1 pss)
Valmistusohje
Anna luumulohkojen tai kuivattujen luumujen maustua rommissa ainakin pohjan valmistelun ajan.
Piirakkataikinapohja:
Levitä sulanut piirakkataikina pyöreän piirakkavuoan pohjalle ja reunoille tasaisesti.
Pullataikinapohja:
Sulata pullataikina levyt erillään. Nipistä sulaneet taikinalevyt reunoistaan yhteen niin, että saat sopivan pohjan piirakkavuokaan. Tee piirakkaan pienet reunat venyttämällä taikinaa vuoan reunoille. Anna pullapohjan kohota paksuudeltaan kaksinkertaiseksi leivinliinalla peitettynä lämpimässä paikassa, esim. 40-asteisessa uunissa tai keittiöaltaan päällä, johon on laskettu kuumaa vettä.
Täyte:
Levitä piirakkapohjalle valutetut rommiluumulohkot renkaan muotoon. Sekoita vaniljarahkaan smetana, muna ja vaniljasokeri sekä luumuista valutettu rommi. Kaada se luumujen päälle. Ripottele pinnalle mantelilastut. Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia kauniin väriseksi.
Piirakkataikinapohja paistetaan alimmalla tasolla ja pullataikinapohjainen piirakka paistetaan uunin keskitasolla. Myös piirakkavuoan materiaali ja koko piirakan paksuus vaikuttaa paistoaikaan, mitä pienempi ja paksupohjaisempi vuoka, sitä pidempi paistoaika.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Parsan keittäminen – helppo ohje
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Raparperi-pekoni-vuohenjuustoleivät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Ranskankermavaahtoa, karamellisoituja pekaanipähkinöitä ja raparperiremmi
-
MasterChef Suomi: Omenakakku ja kanelijäätelöä, Maritan resepti