Joulun ja uuden vuoden juomat
Tässä vinkkejä jouluisten juomien tekoon. Makuja-kokki Sami Garam opastaa myös boolin valmistuksessa, joka sopii vaikka uuden vuoden bileisiin. Juomien kanssa tarjotaan voitaikinarullia.
Glögilimu
- 1 dl glögitiivistettä
- 0,5 dl sokeria
- 2 pulloa hiilihapotettua vettä
Omenainen joululimu
- 1 korkillinen omenalimutiivistettä
- 1 pullo hiilihapotettua vettä
- 1 pieni omena
- 1 kanelitanko
- 2 neilikkaa
Raikas jouluvesi
- 1 pullo hiilihapotettua vettä
- 1 pitkä paprikasuikale
- 1 kurkkusuikale
Uuden vuoden booli
- 3 pulloa hapotettua vettä
- 1 korkillinen marjaisaa limutiivistettä
- 5 tippaa sitruunavesimaustetta
- 1 korkillinen tonic-tiivistettä
- 1 lime
- 2 mandariinia
- 1 pss jäisiä puolukoita
Voitaikinarullat
- 2 pkt voitaikinalevyjä
- 200 g kylmäsavulohta
- 200 g sinihomejuustoa
- 200 g palvikinkkua viipaleina
Valmistusohje
Liuota sokeri glögimehuun ja keitä tiiviiksi, voimakkaan makuiseksi siirapiksi. Voit vahvistaa makuja kanelilla, aniksella, vaniljalla tai muilla joulumausteilla. Hiilihapota vesi ja mausta se glögin makuiseksi limuksi.
Mausta hiilihapotettu vesi ensin kanelilla, parilla neilikalla ja muutamalla pienellä omenanpalasella. Lisää lopuksi limutiiviste ja anna maustua jääkaapissa tovi ennen juomista.
Mausta hiilihapotettu vesi punaisella paprikasuikaleella ja vihreällä kurkkusuikaleella. Tarjoa hetken kuluttua sellaisenaan. Samoja suikaleita voi käyttää maustamaan useammankin pullollisen vettä.
Mausta kukin vesi eri makuiseksi ja pilko pestyt lime ja mandariini boolimaljaan. Kaada kylmät limut päälle. Käytä jäisiä puolukoita jääpalojen tapaan. Nauti hyvässä seurassa heti.
Sulata voitaikinalevyt. Leikkaa täytteet pieneksi hakkeeksi ja levitä niitä voitaikinalevyjen päälle. Rullaa kiinni ja leikkaa pieniksi kiekoiksi. Paista 200-asteisessa uunissa noin kymmenen minuuttia. Tarjoa kuumana tai jäähtyneenä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Parsan keittäminen – helppo ohje
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Eemeli Väyrysen lohikeitto
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Raparperi-pekoni-vuohenjuustoleivät