Miksi ananas kirvelee suussa? Syy saattaa hätkähdyttää – taipuvainen "ihmissyöntiin"
Ananaksen kirvelevä vaikutus johtuu entyymistä, jonka avulla ananas "mureuttaa" syöjänsä suuta.
Amerikkalaisselvityksen mukaan amerikkalaiset inhoavat pizzatäytteistä eniten anjovista, mutta monille suomalaisille niin rakas ananas on inhokkilistan sijalla viisi. Ananaksen vihaamiseen saattaa löytyä ainakin yksi käypä syy – se nimittäin on taipuvainen "ihmissyöntiin"!
Ananaskin yrittää syödä sinua
Ananas on raikas ja herkullinen välipala, mutta se saa myös kielen ja suun limakalvot kirvelemään. Syy saattaa olla jännittävämpi kuin uskotkaan, sillä kun sinä syöt tuoretta ananasta, ananaskin yrittää syödä sinua!
Syy limakalvoreaktioon on ananaksen sisältämä bromelaiini-niminen luontainen entsyymi.
Bromelaiini esimerkiksi mureuttaa lihaa luonnostaan, kertoo ruokasivusto Bon Appetit. Bromelaiinia sisältävä ananas alkaakin syötäessä "mureuttaa uhriaan" – siis hajottaa proteiineja suussa. Se voi aiheuttaa esimerkiksi kihlemöintiä ja kirvelyä suun limakalvoilla ja kielessä.
Lue myös: Näin teet pakastepizzasta "vähemmän surullisen" – niksit, joita et ehkä tullut ajatelleeksi
Bromelaiini ei selviä vatsahapoista
Kirvelyefektistä voi päästä eroon kuumentamalla ananasta ennen syömistä. Ihmiskeho myös korjaa bromelaiinin tekemät vauriot, joten pysyvää haittaa ananaksen syöminen ei aiheuta.
Bromelaiini ei myöskään selviä ihmisen vatsahapoista, joten ananasta voikin syödä turvallisin mielin – se ei jatka ihmissyöntiään enää vatsassa.
Kuuluuko ananas pizzaan? Onko olemassa terveellistä pizzaa? Vastauksia kaikkiin pizzakysymyksiisi tarjoaa ravitsemusasiantuntija Hanna Partanen:
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Parsan keittäminen – helppo ohje
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
MasterChef Suomi: Omenakakku ja kanelijäätelöä, Maritan resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Ylioppilaslakkipikkuleivät – Sarin upeat keksit ylioppilasjuhliin
-
Raparperi-pekoni-vuohenjuustoleivät