Vuosi sitten Suomi kääriytyi vihreään – muistatko vielä nämä Käärijä-huuman kirvoittamat tempaukset?

Tätä on Käärijä-hurmos! Näin helsinkiläisravintolassa reagoitiin Suomen euroviisuedustajan show'hun 1:03
Katso myös: Tätä on Käärijä-hurmos! Näin helsinkiläisravintolassa reagoitiin finaaliesitykseen

Vuoden 2023 Euroviisuissa toiseksi tullut Käärijä pisti Suomen sekaisin vuosi sitten.

Euroviisuviikko on parhaillaan käynnissä, ja kilpailun ensimmäinen semifinaali kamppailtiin Ruotsin Malmössä tiistai-iltana 7. toukokuuta. Suomi selvitti tiensä lauantaina kisattavaan finaaliin Windows95manin, eli Teemu Keisterin, ja Henri Piispasen  No Rules! -kappaleella.

Käynnissä olevan euroviisuviikon myötä moni on palannut muistelemaan viime vuoden Euroviisuja, jotka olivat Suomelle hyvinkin poikkeukselliset. Vuosi sitten Suomi oli kääriytynyt vihreään ja eli sekä hengitti Käärijä-huumaa, joka näkyi maassamme paikoin hyvinkin erikoisilla tavoilla.

Muistatko vielä nämä Käärijä-huuman aikana nähdyt tempaukset?

Helsingin päärautatieaseman kivimiehille omat bolerot

Vuosi sitten Helsingin päärautatieaseman lyhdynkantajat, tuttavallisemmin kivimiehet saivat ikiomat vihreät Käärijä-boleronsa. Tuolloin VR:n kaukoliikennejohtaja Piia Tyynilä kertoi MTV Uutisille,  että ajatus kivimiesten boleroista sai alkunsa VR:n asiakkaiden ehdotuksesta.

– Ihanat asiakkaamme olivat meihin yhteydessä, ja sosiaalisessa mediassahan tätä useamman päivän ajan hehkutettiin, että voisiko näille 110-vuotiaille ihanille lyhdynkantajille saada Käärijän hihat, Tyynilä kertoi tuolloin.

Tyynilän mukaan kivimiesten bolerot tehtiin kolmen ompelijan voimin, ja niihin upposi 50 metriä vihreää kangasta.

Helsingin päärautatieaseman kivimiehille puettiin Käärijän bolerot 3:37
Katso video: Helsingin päärautatieaseman kivimiehille puettiin Käärijän bolerot

Käärijä sai kartan Fortniteen

Vuosi sitten Käärijä sai myös oman kartan Fortnite-videopeliin. Virtuaalisia elämyksiä luova suomalaisstudio Zoan toi suosittuun Fortnite-peliin Helsingin Senaatintorin, jossa Cha cha cha -kappale raikasi ennen kuin ensimmäistäkään ääntä oli keretty Euroviisuissa antaa.

Zoanin operatiivinen johtaja Laura Olin kertoi tuolloin MTV Uutisille, että Fortniten kehittäjä, yhdysvaltalainen Epic Games, oli avannut pelimaailmojen eli niin sanottujen karttojen suunnittelumahdollisuuden vasta reilua kuukautta aiemmin.

Maailmojen suunnittelu ei maksa mitään, kuten ei myöskään Unreal Engine -pelimoottori, jolla sisältöä rakennetaan. Monimutkaisen työkalun hallinta vaatii kuitenkin kokemusta. Lähes 700 Unreal-projektia toteuttaneella Zoanilla osaamista riittää, eikä kehitystyö vienyt kuin pari viikkoa. Tämän jälkeen toiset pari viikkoa kului testaamiseen ja julkaisuprosessiin.

– Käärijä-peli on pioneerityötä ihan globaalistikin, Olin kertoi tuolloin.

Käärijä saapui supersuosittuun Fortnite-peliin! 0:29
Katso video: Käärijä saapui supersuosittuun Fortnite-peliin!

Käärijä-henkisiä tempauksia kunnissa...

Vuosi sitten Kontiolahden kirkonkylän kohdalla 6-tiellä kulkevia ilahdutti heinä-Käärijä. Yle Joensuu jakoi tuolloin omalla Facebook-tilillään kuvan heinä-Käärijästä.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Myös Nurmijärven kunta julkaisi Twitterissä kuvan, jossa kunnan vaakunan taustaväri on muutettu vihreäksi ja seitsemän veljestä ovat saaneet itselleen Käärijän tunnusmerkiksi muodostuneet pottatukat. Kuvassa kunnanjohtaja Outi Mäkelä esittelee vaakunaa. 

– Nurmijärven kunta haluaa tempauksellaan toivottaa Käärijälle tsemppiä Euroviisujen semifinaaliin. Käärijä-vaakuna koristaa kunnan somekanavia viisujen ajan

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

... ja eduskunnassa

Käärijä-huuma rantautui jopa eduskuntaan. Useat eduskuntapuolueet vaihtoivat viisuviikolla sosiaalisessa mediassa logonsa Käärijä-versioihin.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Netin kauppapaikat huusivat Käärijää

Käärijä-huuma ulottui myös netin kauppapaikkoihin, kun ihmiset myivät mitä yllätyksellisimpiä asioita Käärijän väreissä. Myynnissä oli muun muassa viherkasveja, kastelukannuja, parkkikiekkoja, huomioliivejä ja jopa soutuvene.

Tuotteiden myynti-ilmoituksissa mainittiin Käärijä, vaikka tuotteilla ei ollut artistin kanssa mitään tekemistä.

Torin johtaja Jenni Tuomisto kommentoi erikoista ilmiötä 12. toukokuuta 2023 julkaistussa tiedotteessa.

– Käärijä-teemaisista tuotteista on tällä hetkellä 114 ilmoitusta. Cha Cha Cha -teemaisia ilmoituksia on 98. Euroviisut-teemaisia on nyt 35 – mutta ne eivät kaikki liity Käärijään, vaan tapahtumaan ylipäätään. Toria käyttää kuukausittain yli 3 miljoonaa ihmistä. Koska Käärijä-huuma hehkuu nyt niin kuumana, ilman muuta se näkyy käytetyn tavaran kaupassakin, Tuomisto kertoi tiedotteessa.

Alta näet muutaman toukokuussa 2023 Torissa julkaistun myynti-ilmoituksen.

juustonapit
Vihreät juustonapit oli nimetty Käärijän mukaan.

kalastusveni
Soutuvenettä myytiin Käärijä-kalastusveneenä.

hinausköysi
Kelpaisiko Käärijä Cha Cha Cha -hinausköysi?

Lue myös:

    Uusimmat