Syyhyn ja kahden seksitaudin tartuntamäärät kasvaneet Suomessa – miksi hoitoon hakeutuminen voi viivästyä?

Näin asetat kondomin oikein 2:31
KATSO MYÖS VIDEO: Kondomi suojaa tehokkaasti seksitaudeilta, kun sitä käyttää oikein. Katso ohjeet kondomin oikeaoppiseen käyttöön.

1,4 miljoonan Mehiläisen asiakkaan terveysdatasta vuosien 2019–2023 ajalta käy ilmi, että syyhy ja kaksi seksitautia leviävät suomalaisten keskuudessa voimakkaasti.

Yksityisen lääkäriasema Mehiläisen yleislääkäreiden vastaanotoilla tietyt diagnoosiryhmät ovat vahvasti kasvusuunnassa, kun koronapandemian taittumisen jälkeen ihmiset ovat palanneet lääkäreiden vastaanotoille.

Lääkärin hoitoa vaativien koronavirustautien vähentyessä yleislääkärin vastaanotolla näkyy voimakkaasti kasvaneet syyhytapaukset, kertoi yleislääketieteen vastuulääkäri Eino Ahtola Mehiläisen mediatilaisuudessa.

Mehiläisen vuosien 2019–2023 aikana keräämästä terveysdatasta käy ilmi, että syyhylääkereseptejä on kirjoitettu merkittävästi enemmän vuosina 2022 ja etenkin vuonna 2023 verrattuna aiempiin vuosiin.

Mehiläisen data on linjassa THL:n tilastotietojen kanssa, joiden mukaan vuonna 2023 syyhytartuntoja diagnosoitiin Suomessa yli 37 000, kun vielä vuosien 2018 ja 2019 aikana syyhytartuntoja on tilastoitu vain alle 4 000.

Mehiläisestä kerrotaan, että etenkin Varsinais-Suomen hyvinvointialueella reseptejä on kirjoitettu runsaasti. Sama trendi on näkynyt myös julkisessa terveydenhuollossa TYKS:n alueella.

Syyhy on etenkin nuorten aikuisten tauti. Luultavasti siksi, että heillä on runsaasti sosiaalisia kontakteja, eivätkä nuoret aikuiset ole välttämättä kovin tottuneita lääkärissä kävijöitä vaan monia vaivoja pyritään hoitamaan kotona itse.

Syyhylääkkeet ovat myös kalliita, mikä vie nuoren opiskelijan maksukyvyn koetukselle, Ahtola sanoo.

Myös tippuri- ja klamydiatartunnat lisääntyneet

Selkeä kasvutrendi on ollut myös klamydia- ja tippuritapauksissa.

Mehiläisen tilastoista käy ilmi, että kun yleensä yksityisen lääkäriaseman asiakkailla on diagnosoitu joitakin satoja klamydiatapauksia vuodessa, oli diagnoosien määrä vuonna 2023 peräti 850.

Kaikkiaan vuonna 2023 Suomessa saatiin 17 000 klamydiatartuntaa. Tähän lukuun sisältyy myös Mehiläisessä diagnosoidut tartunnat. 

Myös tippuritartuntojen määrässä näkyy kasvua.

Koska tippuri ja klamydia ovat suurimmassa osassa tapauksia täysin oireettomia, on ainoa keino löytää mahdollinen tartunta seksitautitestit. Oireettomuus usein myös viivästyttää hoitoon hakeutumista.

Syyhy ei ole seksitauti, mutta se voi tarttua esimerkiksi seksin aikana, sillä se tarttuu tavallisesti yli 10 minuuttia kestävässä ihokontaktissa ihmisestä toiseen.

Lue myös:

    Uusimmat