Rasmus Takaluoman viimeinen baari-ilta – näiden tapahtumien jälkeen häntä ei nähty enää hengissä

Valvontakamera: Tällainen käsirysy poliisilla ja Rasmus Takaluomalla oli 0:35
Takaluoman ja poliisimiehen välinen pystypaini tallentui valvontakameraan.

Vuoden 2022 marraskuussa kadonnut ja vuoden 2023 syyskuussa löytynyt Rasmus Takaluoma nähtiin viimeisen kerran elossa poistuessaan baarista. Esitutkintapöytäkirja avaa viimeisen illan tapahtumia.

Oikeudessa puitiin Rasmus Takaluoman pahoinpitelyä lapualaisessa hotelliravintola Lapuanhovissa. Tuon käsikähmän selvittelyiden jälkeen Takaluomaa ei enää nähty hengissä.

Välikohtaus sattui marraskuussa 12.11.2022 lauantaiaamuyöstä. Takaluoma oli sisällä anniskeluravintolassa ja päihtynyt, vaikka oli vasta 16-vuotias. Ravintolan järjestyksenvalvoja kertoi kuulusteluissa ihmettelevänsä pojan ikää, koska kertoi uransa aikana tarkastaneensa tämän paperit ainakin kolmesti. Hänen näkemänsä ajokortin mukaan poika olisi ollut täysi-ikäinen. Hän epäili tällä olleen mukanaan väärät paperit.

– Hämmästyin, kun kuulin hänen olleen alaikäinen, hän kertoi.

Sanailua vanhemman konstaapelin kanssa

Ravintolaan oli illan aikana saapunut Takaluoman kaveri ja joitain muita hänen tuntemiaan henkilöitä. Paikalle oli saapunut myös hirvipeijaisten jatkoille poliisimies, joka nyttemmin tuomittiin käräjäoikeudessa Takaluoman pahoinpitelystä. Ystävän muistikuvan mukaan Takaluoma oli kysellyt vapailla olleelta vanhemmalta konstaapelilta, muistaako tämä hänet ja oliko tällä ikävä. Kieltävien vastausten jälkeen hän oli pelleillen pyytänyt tältä halausta.

Takaluoman toinen toveri muisteli poliisimiehen kehottaneen poikia olemaan kunnolla ja sanoneen, ettei halua ikinä nähdä Takaluomaa selvin päin. Todistaja ei tiedä, mitä poliisimies olisi tällä saattanut tarkoittaa.

Ensiksi mainitun ystävän mukaan halauksen kieltäminen johti jankkaukseen ja kinasteluun, jonka yhteydessä Takaluoma oli laittanut itsensä väkisin halausotteeseen. Otteessa keskustelun jälkeen tilanne muuttui kuitenkin käsikähmäksi, jonka yhteydessä poliisimies sai pojasta yliotteen, otti hänet hallintaan ja painoi pöytää vasten.

Poliisi tönäisi painiin puuttunutta omistajaa

Järjestyksenvalvoja ja liikkeen omistajat puuttuivat nujakkaan ja saivat sen lopetettua. Tässä yhteydessä poliisimies oli tönäissyt liikkeen omistajan päin penkkiä.

– [Poliisimies] sanoi minulle, että minun pitäisi mennä pois ja että hän on poliisi. Minä sanoin hänelle, että hän on vapaalla nyt ja minä olen paikan omistaja. Sanoin myös, että me hoidamme tämän asian, omistaja muistelee tönäisyä edeltänyttä keskustelua.

– Sitten paikalla olleet ihmiset sanoivat [poliisimiehelle], että olen ravintolan omistaja, jolloin [mies] tuli viereeni ja pyysi minulta anteeksi tekoaan.”

Näin ravintoloitsija kommentoi oikeudenkäyntiä Rasmus Takaluoman videotallenteista 1:46

Näin ravintoloitsija kommentoi oikeudenkäyntiä Rasmus Takaluoman videotallenteista.

Poliisimies: Jouduin puolustamaan itseäni

Poliisimies piti Takaluoman kanssa tapahtunutta painia itse pienenä käsirysynä, jossa ei pahoinpidelty ketään.

– Mielestäni jouduin puolustamaan tilanteessa itseäni. Pidin Rasmusta otteessa pöytää vasten sen vuoksi, ettei hän olisi päässyt jatkamaan huitomista. Minun näkemykseni mukaan huitominen olisi muutoin jatkunut.

Kun parivaljakko saatiin eroteltua toisistaan, oli järjestyksenvalvoja saattanut Takaluoman ravintolasta.

Todistaja ihmetteli pojan ulos heittämistä

Eräs toinen todistaja oli sitä mieltä, että poliisimiehen toiminta olisi aiheuttanut kärhämän. Hän oli sitä mieltä, että Takaluoma heitettiin ulos sen takia, että toinen osapuoli oli poliisi. Hän oli myös kysynyt poliisimieheltä, miksi paini pojan kanssa.

– Hän vastasi siihen, että Rasmuksesta on ollut niin paljon harmia ja että Rasmus ärsyttää häntä, todistaja muistelee.

Myös Takaluoman ystävä epäili, että henkilöiden suhteilla olisi ollut tapahtumiin vaikutusta. Hän epäili, että Takaluoma olisi ajan myötä tullut huonoksi tutuksi poliisin kanssa. Hän muistelee poliisin mananneen Takaluomaa jälkeenpäin ravintolassa.

– Hän taisi sanoa, että tuollaisia kloppia pitäisi vetää pläsiin.

Pyyteli pihalla anteeksi ja lähti kävelemään

Ravintolan ulkopuolelle viedessä Takaluoma oli pahoitellut tapahtunutta. Järjestyksenvalvoja muistelee, että painin ja sen lopettamisen yhteydessä tapahtuneista kolahduksista huolimatta poika voi hyvin.

– Siinä kun hän lähti ulos terassilta ja jäin seuraamaan tilannetta niin hän tuli vielä kysymään, että pääseekö sisälle. Katsoin häntä silmiin ja sanoisin ettei hän ollut mitenkään erityisen humalainen, ettei pystyisi huolehtimaan itsestään. Hänessä ei ollut mitään ulkoisia vammoja. Siinä ulos taluttaessa hän myös pyyteli anteeksi. Hän myös puhui ihan selkeästi.

Rasmuksen ystävä muistaa Takaluoman vastanneen ystävän kysymyksiin tämän voinnista ”joo joo” ja lähteneen kävelemään poispäin paikalta.

– Näin siinä oikeastaan Rasmuksen viimeistä kertaa, koska käännyimme molemmat ympäri kohti omia suuntia. Rasmus kohti K-kauppaa ja minä joko sisälle tai sitten terassille, hän muistelee.

Takaluoma ei koskaan palannut kotiin. Hänet löydettiin kuolleena vajaata vuotta myöhemmin. Kuolemaan ei epäillä liittyvän rikosta.

Poliisimies tuomittiin tällä viikolla sakkorangaistukseen lievästä pahoinpitelystä.

323 päivää etsintöjä, surua ja kysymyksiä: Näin Rasmus Takaluoman katoamistapaus eteni 12:31

323 päivää etsintöjä, surua ja kysymyksiä: Näin Rasmus Takaluoman katoamistapaus eteni.

Lue myös:

    Uusimmat