Perparim Hetemaj'n Huuhkajat-ura alkoi myrkyllisesti – ex-päävalmentajalta yhä jääkylmä reaktio: "Ei."

Perparim Hetemaj’n ura Huuhkajissa alkoi riitaisissa tunnelmissa, kun tuittupäinen nuorukainen ei sulattanut silloisen päävalmentajan Stuart Baxterin valintoja.

Yhdeksi jalkapallomaajoukkueen rakastetuimmista pelaajista kohonneen Perparim Hetemaj'n aika Huuhkajissa alkoi takkuisasti, kun maajoukkueen tuore päävalmentaja Stuart Baxter ei antanut luottoa Italiassa uraa luoneelle keskikenttälahjakkuudelle.

Lopulta kaksikon välit ajautuivat niin myrkyllisiksi, että Baxter ei tähän päivään mennessä vaikuta kiinnostuneelta puhumaan Hetemaj'sta. Asia käy ilmi torstaina päivänvalonsa saaneesta elämäkertakirjasta Perparim Hetemaj – Selviytyjä (Otava).

Teoksen kirjoittaneet Erkko Meri ja Gert Remmel kertovat lähestyneensä Baxteria haastattelun toivossa, mutta britin vastaus Hetemaj'ta koskevaan kyselyyn oli jääkylmä WhatsApp-viesti.

– No. Sorry. That’s not something that I would like to put into print. (Ei. Pahoittelut. Se ei ole sellaista, jota haluaisin painettavaksi.)

"Oli vain niin kovat näyttöhalut"

Baxterin ja Hetemaj'n henkilökemiat eivät tuntuneet alkuunkaan kohdanneen, minkä huomasi myös Selviytyjä-kirjaan haastateltu Hetemaj’n hyvä ystävä Roman Eremenko. Tämän arvion mukaan Baxteria ei miellyttänyt Hetemaj'n tapa "vedellä kovaa sukille" myös maajoukkueen harjoituksissa.

Kirjassa kerrataan, miten Hetemaj ei hämmennyksekseen saanut vastuuta Baxterilta edes silloin, kun hän oli murtautunut vakiopelaajaksi Serie A:ssa. Syksyllä 2010 brittiluotsi jätti hänet täysin kokoonpanon ulkopuolelle karsintaottelussa Unkaria vastaan.

Kenties vielä pahempaa oli Hetemaj'lle se, ettei Baxter perustellut ratkaisuaan mitenkään, vaan kirjoitti asian pukuhuoneen fläppitaululle. Viikkoja myöhemmin Hetemaj laukoi mielipiteensä päävalmentajasta suodattamattomana Helsingin Sanomille.

– Kaikki tietävät, että mä en pidä Baxteristä, ja mä voin sanoa sen suoraan. En tykkää siitä valmentajana enkä ihmisenä, Hetemaj tuittuili.

Elämäkertakirjassaan Hetemaj muistelee lausuntoaan katuvaisena ja laittaa toiminnastaan paljon kokemattomuuden piikkiin.

– Ei mulla oo jäänyt mitään inhoa tai kaunaa Baxteriä kohtaan. Se oli yksi valmentaja, joka tuli ja meni. Nuorempana mulla vain oli niin kovat näyttöhalut, Hetemaj kuvailee kirjassa.

Baxer sai potkut Suomen A-maajoukkueen päävalmentajan pestistä marraskuussa 2010 heikosti menneiden otteluiden jälkeen. Happama suhtautuminen sittemmin komean uran maajoukkueessa tehneeseen Hetemaj'hin näyttää jääneen elämään.

Baxterin ainoaksi kommentiksi Hetemaj'sta irtosi seuraava elämäkertakirjaan painettu WhatsApp-viesti.

– He learned and made himself a career. Credit to him. (Hän oppi ja loi uran itselleen. Arvostus hänelle siitä.)

Hetemaj pelasi urallaan 49 A-maaottelua vuosina 2009–2017. Komea ura Huuhkajissa päättyi 31-vuotiaana kuluttavan pelityylin, vammojen aiheuttamien kipujen, seurajoukkueuran ja maajoukkuepelien yhteensovittamisen vaikeuteen. 

Tulinen riita Inzaghin kanssa

Elämäkertakirjan kantava teema onkin maajoukkueen sijaan Hetemaj'n mittava seurajoukkueura, jonka mahdollisti kenties Baxterinkin tarkoittama oppimisprosessi ammattilaisuudesta.

Pelityylin muovautuminen palloa hautovasta kikkailijasta nöyräksi joukkuejuhdaksi ja valmentajan unelmaraatajaksi oli harvinaislaatuinen metamorfoosi, mutta kenties vielä merkittävä muutos tapahtui henkisellä puolella. Hetemaj lakkasi hakemasta syitä vastoinkäymiselle muista kuin itsestään.

Hammasta purren Italian pääsarjaan noussut Hetemaj ei toki koskaan kokonaan menettänyt tuittupäisyyttään. Tämä käy ilmi muun muassa Hetemaj'n kiivasta pukukoppiriidasta Flippo Inzaghin kanssa, hänen uransa viimeisellä Serie A -kaudellaan 2020–2021.

Beneventoa luotsannut hyökkääjälegenda Inzaghi ja hetkellisesti avauskokoonpanopaikkansa menettänyt Hetemaj vaihtelivat kiivaasti verbaalisia iskuja muiden joukkueenjäsenten edessä.

Myös apuvalmentaja Maurizio D'Angelo tarjoili kirjan mukaan välihuomautuksen väittelyyn.

– Mä olen ollut kauan jalkapallossa mukana enkä ole koskaan nähnyt, että joku pelaaja valittaa tällä tavalla.

Inzaghi ryöpytti Hetemaj'ta huonosta harjoittelusta ja liian hitaasti juoksemisesta, Hetemaj taas syytti valmentajaansa tiettyjen pelaajien perusteettomasta suosimisesta.

– Mä juoksen ehkä hitaasti, mutta miten muut juoksevat? Me hävitään, mutta muut pelaavat silti koko ajan! Hetemaj vastasi.

– Jos sä haluat pelata enemmän, niin ala juoksemaan kovempaa!

– Okei, sit mä meen kovempaa, saakeli! Hetemaj latasi.

"Pystyin luottamaan Heteen"

Inzaghin ja Hetemaj'n tuliseksi riidaksi muuttunut väittely ei kuitenkaan aiheuttanut juopaa valmentajan ja konkarin välillä, vaan toimi ilmanpuhdistajana Beneventon pukukopissa.

Samalla se puhalsi kokeneeseen pelaajaan uutta liekkiä.

– Mulla heräsi se juttu, mikä mulla oli aina ollut. Mä treenasin taas sataprosenttisesti ja rupesin tekemään enemmän hommia kentällä ja puntilla. Mä juoksin paljon ja vaadin enemmän itseltäni ja muilta, Hetemaj muistelee.

Inzaghin Hetemaj'lle antama vastuu purkauksen jälkeen vain kasvoi, minkä voi tulkita merkiksi valmentajan persoonan suuruudesta.

Pystyin luottamaan Heteen. Hän käytti vaikutusvaltaansa ja henkisiä ominaisuuksiaan kopissa oikealla tavalla. Tiedän, että myös muut pelaajat ja jopa fanit arvostivat sitä, Inzaghi perustelee kirjassa.

Hetemaj saavutti Beneventossa pelatessaan huiman rajapyykin, kun hän keväällä 2021 sai ulkomaalaispelaajalle harvinaislaatuisesti täyteen 300 Serie A -ottelua.

Kaikki artikkelin lainaukset ovat peräisin elämäkertakirjasta Perparim Hetemaj – Selviytyjä (Otava).

Lue myös:

    Uusimmat