Patrik Puistola liekeissä ja Emil Larmi vakuutti maalilla – Leijonat jatkoi voittojen tiellä EHT-turnauksessa

Tulosruutu: Leijonat kaatoi Tshekin EHT-turnauksessa Sveitsin

Leijonat jatkoi voittojen tiellä Tshekin EHT-turnauksessa, kun se kaatoi lauantain päiväottelussa Sveitsin 3–1. Leijonien tehomiehenä toimi Patrik Puistola (Jukurit), joka iski kaksi osumaa.

Puistola vastasi Suomen 1–0- ja 2–0-maaleista. Ensimmäisessä Puistola murtautui väkevästi vasemmalta laidalta maalille, minkä jälkeen hän veivasi kiekon nuottaan.

Toisessa Puistola sai oivan levityksen Leijonien NHL-mieheltä Valtteri Puutiselta (Pittsburgh Penguins), minkä jälkeen Puistola latasi kiekon suoraan syötöstä nuottaan.

Suomen kolmannesta osumasta vastasi Julius Mattila (Lukko).

Leijonien maalivahdin Emil Larmin nolla mureni kolmannen erän puolessa välissä, kun Tanner Richard painoi kiekon takanurkkaan. Yhdestä takaiskusta huolimatta Larmi oli Puistolan kanssa Leijonien parhaimmistoa.

Suomi kohtaa sunnuntaina Ruotsin. Ottelu alkaa Suomen aikaan kello 13.

Lopputulos, Tshekin EHT-turnaus, Brno, Sveitsi–Suomi, 1–3 (0–0, 0–2, 1–1):

3. erä:

60.00: Summeri soi Brnossa. Leijonille turnauksen toinen voitto, kun Sveitsi kaatuu lukemin 3–1. Leijonilta selvästi parempi peli kuin torstaina Tshekkiä vastaan. Suomella oli vahvoja jaksoja pelin aikana. Leijonien tolppien välissä Emil Larmi oli vakuuttava.

59. min: Leijonien maalivahti Emil Larmi hakee osumaa tyhjään nuottaan. Yritys menee kuitenkin selvästi ohi maalista.

58. min: Sveitsi hakee kavennusta kuudella kenttäpelaajalla. Heti meinaa mennä kiekko tyhjään maaliin.

56. min: Leijonien maalivahdilta Emil Larmilta jälleen huima pelastus. Sveitsin toinen maali enemmän kuin lähellä.

54. min: Sveitsi saanut otetta pelistä kavennuksen jälkeen.

Video Suomen kolmannesta maalista (lähde: discovery+):

50.51 MAALI! Sveitsi, 1–3. Tanner Richard pääsee Atro Leppäsen avauksen väliin. Tämän jälkeen Richard ottaa pari potkua ja painaa kiekon takanurkkaan. Sveitsi kahden maalin päähän.

48.46 MAALI! Suomi, 0–3. Jesse Puljujärveltä kärsivällinen peli, Oliwer Kaski jakaa kiekon Julius Mattilalle, jota rikotaan viimeistelyn yhteydessä. Kiekko lipuu kuin lipuu Sveitsin maalivahdin Akira Schmidin ohitse. Erikoinen osuma, mutta kaikki lasketaan. Puljujärveltä oiva peli maalissa.

48. min: Leijonien ylivoimalla Oliwer Kaski pääsi tykittämään vaarallisesti Jere Innalan syötöstä. Muuten paikat vähissä. Sveitsi selvittää.

45.13 JÄÄHY! Leijonille ylivoimaa, kun maila nousee Patrik Puistolan naamaan. Sveitsiltä Tino Kessler boxiin.

45. min: Leijonien ykkösketjulta vahva vaihto Sveitsin päädyssä. Jere Innala pääsee kokeilemaan kelpo sektorista.

43. min: Rauhallinen erän alku Brnossa. Leijonilla varsin vahva ote pelistä.

Kello 14.49: Kiekko jäässä. Kolmas erä käyntiin.

Kello 14.46: Joukkueet jäälle Brnossa. Kolmas erä kohta liikkeelle Sveitsin ja Suomen ottelussa. Leijonat kaksi maalia edellä (2–0).

2. erä:

40.00: Sveitsin kaveri pääsi vielä yrittämään aloitusvoiton jälkeen, mutta ei mene. Summeri soi, Leijonat Brnossa 2–0-johdossa. Patrik Puistola vastasi Suomen molemmista maaleista. Torjunnat: Schmid, Sveitsi: 13+5=18, Larmi, Suomi: 16+5=21.

40. min: 2,2 sekuntia kellossa ja Sveitsi hakee kavennusta kuudella kenttäpelaajalla. Ihan jämäkkä ratkaisu erän loppuun.

40. min: Yhdeksän sekuntia ennen erän loppua Sveitsille rangaistuslaukaus, kun Christoph Bertschy karkaa läpiajoon. Leijonien puolustaja Tobias Winberg näyttää, ettei hän riko tilanteessa. Köykäinen vihellys.

Emil Larmi selvittää Mike Künzlen heikon yrityksen.

37. min: Suomen toisen maalin jälkeen Sveitsi saanut pientä otetta pelistä. Mutta Leijonilla homma vahvasti hallussa. Ei mittää hättää.

Video Puistolan toisesta maalista (lähde: discovery+):

33.20 MAALI! Suomi, 0–2. Päivän toinen Puistolalle. Leijonien NHL-mieheltä Valtteri Puustiselta loistokas levitys ja Puistola napauttaa kiekon suoraan syötöstä nuottaan. Noin!

32.22 JÄÄHY! Leijonille ylivoimaa, kun Saku Mäenalasta koukitaan hyökkäyspäädyssä. Suomen ylivoima pyöri lupaavasti avauserässä. Saa nähdä miten nyt.

31. min: Suomella hyvä ote avausmaalin jälkeen. Paine nyt Sveitsin päädyssä.

28. min: Puistolan, Mattilan ja Puustisen ketju on ollut ehdottomasti Suomen parhaimmistoa tänään. Erittäin lupaavaa tekemistä.

Video Puistolan maalista (lähde: discovery+):

24.53 MAALI! Suomi, 0–1. Viime kaudella Jukureita edustanut Patrik Puistola säväyttää Brnossa. Puistola murtautuu vasemmalta laidalta alueelle, minkä jälkeen hän ottaa pari terävää potkua. Vahva haasto ja kiekko rystyltä nuottaan. Näyttävä osuma ja Leijonat johtoon.

22. min: Leijonien NHL-mieheltä Puustiselta loistava riisto Sveitsin päädyssä. Puustinen kääntää Arttu Hyrylle, jolta hyvä yritys. Mutta ei maalia.

Kello 13.50: Kiekko jäähän. Toinen erä liikkeelle ottelussa Sveitsi–Suomi.

Kello 13.48: Joukkueet jäälle Brnossa. Sveitsin ja Suomen ottelu avauserän jälkeen lukemissa 0–0.

1. erä:

Kello 13.36: TV5:n studiossa Oskar Osalalta puolijyrkkä kommentti Leijonien maalivahtitilanteeseen: "Itse en kyllä ottaisi enää ketään tuohon", Osala sanoi, viitaten siihen, miten muun muassa Juuse Saroksen kausi päättyi viime yönä NHL:ssä.

20.00: Summeri soi Brnossa. Sveitsin ja Suomen ottelu lukemissa 0–0. Leijonilla omat tonttinsa, samoin Sveitsillä. Emil Larmi ja Sveitsin Akira Schmid ytimessä, maalivahtien näytös avauserässä. Torjunnat: Schmid, Sveitsi: 13, Larmi, Suomi: 16.

19. min: Patrik Puistolan, Julius Mattilan ja Valtteri Puustisen ketjulta väkevä pyöritys Sveitsin päädyssä. Pari tonttia myös tipahti. Mutta ei sikaria.

17. min: Hyvää ylivoimaa Sveitsiltä. Samaan aikaan Leijonien alivoima hajosi pahemman kerran. Paljon meni kiekkoja neliön läpi. Mutta ei maaleja.

15. min: Nyt on Sveitsillä tonttia kakkoskiekon jälkeen. Leijonien maalilla Emil Larmi ui kuin Hasek konsanaan. Ylärimaan tärähtää kiekko. Leijonat selviää.

14.18 JÄÄHY! Sveitsille lisää ylivoimaa, kun Rasmus Rissanen täräyttää napakan poikittaisen mailan laidan lähettyvillä. Sveitsin ukko lahoaa aivan totaalisesti ja raitapaidoilla käpälä pystyssä.

14. min: Vähän on nyt Leijonien kiekollisessa pelissä haasteita. Huonoja syöttöjä ja Sveitsi kääntää.

11. min: Leijonille loistopaikka, kun Patrik Puistola ja Oliwer Kaski karkaavat kahdella yhtä vastaan -hyökkäykseen. Puistola levittää ja Kaski yrittää. NHL-seura New Jersey Devilsin maalivahti Akira Schmid selvittää.

10. min: Ei saa Sveitsi kunnolla ylivoimaa pyörimään. Leijonilta vahvaa alivoimaa, Larmi viimeisenä lukkona.

7.53 JÄÄHY! Nyt puolestaan Sveitsille ylivoimaa, kun HIFK-hyökkääjä Iiro Pakarinen saa varsin heppoisen jäähyn hyökkäyspäässä. Poikittainen maila syynä.

8. min: Hyvin pyörii Leijonien ylivoima Oliver Kapasen, Jere Innalan, Jesse Puljujärven, Eemeli Suomen ja Oliver Kasken johdolla. Parikin nopeaa levitystä ja kelpo tontteja tulee.

Ylivoiman jälkeen Moy karkaa jäähyaitiosta läpiajoon: tolppa.

5.09 JÄÄHY! Suomelle ylivoimaa, kun Sveitsin Tyler Moy ottaa koukkaamisjäähyn.

4. min: Leijonien ykkösketju sai luotua parikin hyvää paikkaa Sveitsin päädyssä. Jere Innala jakoi ensin Oliver Kapaselle ja hetken päästä Jesse Puljujärvi löysi Innalan. Ei mene.

2. min: Sveitsille heti alkuun parikin hyvää tonttia Suomen maalilla. Emil Larmi ottaa isoja koppeja.

Kello 13.00: Kiekko jäässä. Suomen ja Sveitsin EHT-ottelu käyntiin.

----------------------------------------------------

Kello 12.58: Joukkueet jäällä Tshekin Brnossa. Suomi tänään sinipaidoissa, Sveitsi valkoisissa.

Kello 12.54: Suomella on varsin iso ryhmä jalkeilla Tshekin EHT-turnauksessa. Tänään kokoonpanon ulkopuolella ovat Granlundin, Lehtosen ja Heleniuksen lisäksi Harri Säteri (EHC Biel, NLA), Veli-Matti Vittasmäki (Tappara), Vili Saarijärvi (SCL Tigers, NLA), Juuso Riikola (SCL Tigers, NLA), Juha Jääskä (HIFK Helsinki), Joona Luoto (SC Bern, NLA), Markus Nurmi (TPS Turku) ja Ahti Oksanen (IK Oskarshamn, SHL).

Kello 12.50: "Innolla tulin mukaan. Mieluimmin sitä pelaa kuin on vain kesän vieton parissa", Leijonien NHL-mies Valtteri Puustinen sanoi TV5:llä Sveitsi-pelin alla.

Puustinen pelasi tällä kaudella 52 NHL-ottelua Pittsburgh Penguinsin riveissä tehoin 5+15=20. Tämän lisäksi hän tahkosi AHL:ssä Wilkes-Barre/Scranton Penguinsin riveissä 24 ottelua tehoin 5+8=13.

Kello 12.46: Leijonat tiedotti perjantaina uusista liikkeistä. ZSC:n puolustaja Mikko Lehtonen liittyy Suomen joukkueeseen suoraan Prahassa. Jukureiden huippulupaus Konsta Helenius liittyi Leijonien matkaan Brnossa, missä hän ei kuitenkaan pelaa vielä tämän päivän Sveitsi-ottelussa.

San Jose Sharksin hyökkääjä Mikael Granlund liittyy Lehtosen tapaan Leijonien matkaan MM-kisojen alla.

Kello 12.42: NHL:ssä nähtiin viime yönä Leijonien kannalta puhuttelevia käänteitä, kun Juuse Saroksen, Kevin Lankisen ja Juuso Pärssisen edustama Nashville Predators tipahti jatkosta. Predators hävisi kuudennen taiston Vancouver Canucksille maalein 0–1, minkä myötä sarja meni Canucksille 4–2.

Kolmikosta ainoastaan Saroksen sopimus jatkuu ensi kaudelle. Pärssinen on kesällä rajoitettu vapaa agentti (RFA) ja Lankinen rajoittamaton vapaa agentti (UFA).

Miro Heiskasen, Roope Hintzin, Esa Lindellin ja Jani Hakanpään edustama Dallas Stars hävisi puolestaan Vegas Golden Knightsille kasinokaupungissa lukemin 2–0. Tämä tiesi sitä, että kyseinen sarja ratkeaa Suomen aikaan maanantain vastaisena yönä Texasissa. Sarjan voitot ovat nyt 3–3.

Jääkiekon kevään MM-kisat alkavat ensi perjantaina. Suomen on määrä julkistaa oma MM-joukkueensa joko sunnuntaina tai maanantaina.

Kello 12.37: Sveitsi huilauttaa tänään NHL-miehiään, kun New Jersey Devilsin Nico Hischier ja Jonas Siegenthaler eivät ole mukana. Sen sijaan Devilsin maalivahti Akira Schmid on tänään Sveitsin tolppien välissä.

Sveitsin ketjut ja kokoonpano:

Kello 12.33: Leijonien valmennusjohto tekee torstain Tshekki-ottelun jälkeen useita muutoksia pelaavaan kokoonpanoon. Pittsburgh Penguinsin hyökkääjä Valtteri Puustinen ottaa paikkansa kakkosketjusta Patrik Puistolan (Jukurit) ja Julius Mattilan (Lukko) rinnalta. Puistola oli torstain Tshekki-ottelussa Leijonien 13. hyökkääjä, mutta hän sai peliaikaa, kun TPS-laituri Markus Nurmi loukkaantui toisessa erässä.

Nurmi ei ole nyt lainkaan mukana.

Ilves-hyökkääjä Eemeli Suomi ottaa puolestaan paikkansa Suomen kolmosvitjasta Arttu Hyryn ja Pekka Jormakan viereltä. Saku Mäenalanen (SCL Tigers) liittyy Suomen nelosvitjaan Hannes Björnisen (Örebro HK) ja Iiro Pakarisen (HIFK) rinnalle.

Suomen aloittava maalivahti on Emil Larmi (Växjö).

Leijonien ketjut:

12 Jere Innala – 79 Oliver Kapanen – 39 Jesse Puljujärvi
21 Patrik Puistola – 62 Julius Mattila – 48 Valtteri Puustinen
10 Eemeli Suomi  – 57 Arttu Hyry – 25 Pekka Jormakka
80 Saku Mäenalanen – 24 Hannes Björninen (A) – 81 Iiro Pakarinen (A)

2 Rasmus Rissanen – 7 Oliwer Kaski
28 Tobias Winberg – 61 Axel Rindell
3 Olli Määttä (C) – 41 Aleksi Matinmikko
47 Atro Leppänen – 82 Jesper Mattila

32 Emil Larmi (30 Lassi Lehtinen)

Kello 12.28: Tervetuloa Tshekin EHT-turnauksen Suomen ja Sveitsin ottelun liveseurannan pariin. Kiekko tippuu jäähän Brnossa kello 13. Ennen tätä perkauksessa molempien joukkueiden kokoonpanot päivän taistoon.