Luokkatovereitaan ampunut tutki kouluampumisia kuukausia – lähisukulainen teki pysäyttävän havainnon tekoaamuna

Poliisi Viertolan kouluampumisesta: Tekoa suunniteltiin viikkoja, 12-vuotias ampunut aseella ennenkin 11:04
Poliisi Viertolan kouluampumisesta: Tekoa suunniteltiin viikkoja, 12-vuotias ampunut aseella ennenkin.

Viertolan kouluampuja oli saanut ampua käsiaseella kahdesti lähisukulaisensa valvonnassa ennen veritekoa.

Vantaalla Viertolan koulussa luokkatovereitaan ampunut 12-vuotias on kertonut suunnitelleensa tekoa pari–kolme viikkoa.

Hän on kuitenkin tutustunut aiheeseen jo sitä aiemmin. Tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Särkkä kertoo, että pojan laitteista löydettiin ensimmäiset viitteet kouluampumiskiinnostuksesta vuoden alkupuolelta. 

Viertolan kouluampuminen tapahtui 2. huhtikuuta 2024. Poika on siis kuukausien ajan tutkinut kouluampumisia.

Ase puuttui kaapista

Kouluampumisia ja vastaavia tekoja koskevilla sivustoilla vierailemisen lisäksi poika on katsonut erilaisia aseiden toimintaa koskevia videoita. Hän oli myös opetellut aseiden käyttöä nettisivujen kautta.

Itse teossa hän käytti lähisukulaisen lukitusta asekaapista luvatta otettua käsiasetta, jolla hän oli saanut sukulaisen valvonnassa ampua kahdesti. Sukulaisella oli lupa aseeseen.

Sukulainen huomasi vasta tekoaamuna, että ase ei enää ole asekaapissa. Hän oli kuullut uutisista kouluampumisesta, jonka jälkeen hän havaitsi, että hänen oma aseensa ei ole enää lukitussa asekaapissa.

Poliisin mukaan kouluampumisesta epäilty 12-vuotias poika ei ollut ilmaissut kenellekään millään tavalla aikeistaan, vaikka hän oli ollut jo kuukausien ajan kiinnostunut kouluampumisista ja suunnitellutkin tekoaan useamman viikon ajan. 

– Kukaan ei ole tiennyt hänen suunnitelmastaan, Särkkä sanoo.

Teon motiiviksi poika on kertonut kiusaamisen. Poliisin tutkinnassa ei kuitenkaan selvinnyt mitään kiusaamisväitettä tukevia seikkoja. Poliisin mukaan poikaa ei ollut kiusattu nykyisessä koulussaan eikä sellaista tietoa ole tullut, että häntä olisi kiusattu entisessäkään koulussa.

Pojalla oli ollut vuosia aiemmin muutamia yksittäisiä konfliktitilanteita, mutta ne oli poliisin mukaan selvitetty.

Ei ole kertonut, miten valitsi uhrit

Teossa kuoli yksi 12-vuotias poika ja loukkaantui kaksi saman ikäistä tyttöä. Tytöistä toinen on yhä kriittisessä tilassa sairaalassa. Toinen tyttö pääsi aiemmin sairaalasta ja hän on toipumassa kotonaan.

Esitutkinnassa ei ole saatu selville, miksi nämä oppilaat valikoituivat hyökkääjän kohteeksi.

– Hän ei ole tätä motiivia avannut kovin paljoa meille.

Ampumisen jälkeen luokanopettaja sai puhumalla ohjattua pojan poistumaan koulusta. Sen jälkeen poika oli lähtenyt kävelemään poispäin koulusta, poliisin käsityksen mukaan päämäärättä, vailla suunnitelmaa mihin päätyä tai pyrkiä.

Tapauksen aikana uutisoitiin, että poika saattoi uhkailla toisen koulun luona oppilaita. Särkän mukaan tällä hetkellä vaikuttaa, ettei tällaista uhkailua ole tapahtunut, vaikka kohtaaminen on tapahtunut.

Lue myös:

    Uusimmat