Tien päältä - kun makkarapannu ei maistu

MTV Oy, All rights reserved

Suomalaisessa bensa-asemabisneksessä on tapahtunut jopa IT-alaakin rajumpi vallankumous vuosikymmenen aikana. ABC tuli, näki ja voitti essonbaarien katsellessa hämmästyneenä parin sadan metrin päässä tyhjän pihamaan takaa. Lukaisin juuri Chicling-blogin perustellun kritiikin menetetyistä huoltissämpylöistä. Ajattelin itsekin avautua. Ihan hiukan.

Kerro kommenteissa myös omat pysähdysvinkkisi!

ABC teki niinkuin piti

Kun S-ryhmä tulee markkinoille, alkaa myllerrys. Suurin niistä kävi huoltamobisneksessä. Vajaan vuosikymmenen aikana suomennokka täyttyi pilarinpääpeukuista ja bensahanat vihreistä korteista. Kukapa olisi 90-luvulla uskonut, että tiikeriä ei pian laiteta enää tankkiin? ABC yllätti koko alan housut kintuissa. Lepoasento oli kestänyt jo vuosikymmeniä, mikä ei modernissa bisneksessä yksinkertaisesti toimi. Ihailin aluksi täysillä ABC:n viimeiseen asti hallittua konseptia, jossa ei sinänsä ollut mitään ihmeellistä, mutta kun kukaan muukaan ei ollut tehnyt sitä niinkuin olisi pitänyt.

Toimialan ABC

Essonbaarit olivat Härski Hartikaisen ajan reliikki. Paikka, jonne kylän miehet pakenivat pihatöiltä purkamaan ahdinkoaan ja nauttimaan nelosolutta Iittalan Krouvi-tuopeista. ABC:eissa poiketaan syömässä, ruokakaupassa ja ehkä jopa ihan tankkaamassa järkyttävän kallista bensaa (ei nyt mennä sinne bonuksiin). Se on yksi vaihtoehto ulkonasyömiselle.

Aluksi ABC antoi toimialalle raikkaan tuulahduksen. Kun peukkupilareita alkoi ilmestyä jokaiseen kyläpahaseen ja kilpailijoiden ahdinko johtaa konkursseihin, alkoi mutina ja jupina. S-ryhmän väitettiin koplanneen tontteja ja asemakaavoja. Hämmästyttävän hyviä mestoja he ovat haalineetkin. Todettakoon myös, että mökkini lähi-apsin paikalla ollut Esson pikkukikkari ei ollut toiminut kunnolla vuosikausiin, mutta nykyisellä, nelinkertaisen kokoisella ABC:lla, on ruuhkaa tämän tästä. ABC luo myös kulutusta. Ja osoittaa muiden toimijoiden heikkouden. Viimeisimmät kritiikit on kuultu pikkukaupunkien keskustoista, jonne matkalaiset eivät enää eksy ja paikallisetkin suuntaavat apseille.

Mistä hyvää ruokaa tienpäällä?

Menestyksen ja kasvamisen myötä tarjonta tien päällä suppeni entisestään. Siitä voi joku ABC-pomo olla eri mieltä. Olen jo vuosia valitellut tienvarsipaikkojen tarjonnan kehnoutta. ABC ei tuonut mitään hyvää siihen. Kunhan keräsi kaikki huonot vaihtoehdot yhteen. Reissunpäällä ei edelleenkään voi syödä terveellisesti ja maukkaan kevyesti. En tarkoita salaatteja. Jokainen suomalainen liikkuu kaupungista toiseen. Eikö todellakaan löydy markkinarakoa vaikkapa tuoreista raaka-aineista tehdyille wokeille, pastoille, kasvishöystöille ja fresheille liharuoille? Edes vinkkarileike ei ole enää entisensä ja makkarapannun suosio kertoo suomalaisuuden ytimestä. Mutta on meitä täällä muitakin. Ja me maltamme ajaa vielä 20 km, jos tiedämme saavamme mieleistämme ruokaa. Tarjotkaa sitä meille! Maltan usein myös ajaa kotiin asti nälkäisenä, koska mättöruoka ei vain maistu.

Suosittelen! Keräsin viime kesiltä pari pysähtymisen arvoista paikkaa tien varrelta. Appivanhempien luokse Savoon ajaessa tarjoaa Rautalammen kohdalla Tiinan tupa kotoisat puitteet, hellyttävän palvelun, supertuoreet sämpylät ja kotitekoiset piirakat. Puhumattakaan henkeäsalpaavista maisemista.

Karoliinan Kahvimylly tarjoilee uskomattoman maukkaita (ja isoja) pullia ja kakkuja maalaisromanttisessa miljöössä Joutsassa. Parhautta!

Mikkelin kohdalla kannattaa pysähtyä Tertin kartanossa ja tutkia tiluksia ja tarjontaa hetkisen ajan kanssa. Tunnelmapläjäyksellä ja herkuilla pärjää pitkän matkaa eteenpäin.

Viimeisin muistiintuleva pysähdyksen arvoinen taukopaikka on Oriveden Neste, jonka ruoka ja palvelualttius olivat omaa luokkaansa. Todellista kauppiashenkeä! Ollaan vilpittömän ylpeitä omasta tuotteesta. Ja syystä. Moniko apsilainen voi sanoa samaa?

APUA! 

Nyt pyydänkin sinulta vinkkejä uusiin taukopaikkalöytöihin. Missä on parhaat sämpylät? Missä tuntuu kuin astuisi kotiin? Mikä paikka vie kielen mennessään keskellä matkaa? Auta meitä kaikkia nälkäisiä tien päällä!

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja