Juhannusviikolla esiin nousee aina juhlajuomien pohdinta. Suomalaisessa ruoka- ja juomakulttuurissa on kaksi isoa sorsittua ryhmää. Ne, jotka haluavat syödä kasvisruokaa ja ne, jotka eivät halua juoda alkoholia. Moni, itseni mukaanlukien, tekee visiittejä näihin ryhmiin tämän tästä. Ravintoloiden kasvisannokset ovat usein pakollisia lisäyksiä menuun ja holiton juhlamalja Pommacia. Tässä muutama hyväksi koettu juoma kuskeille, lääkekuurilaisille, raskaanaoleville, streittareille, lapsille ja ihan muuten vaan nautiskelijoille. Yleisin lause maistaessa onkin: "Eiks näissä oikeesti oo alkoholia?"
(Holilliset suosikkiviinini löydät täältä.)
KUOHUVA
Parhain alkoholiton juomaryhmä on eittämättä kuohujuomat. Monet ulkomaiset merkit ovat äärimmäisen latteita ja vetisiä. Suomessa apuun on valjastettu kotimainen luonto ja maukkaita vaihtoehtoja löytyy useita. Tarjoilimme häissämme holittomana alkumaljavaihtoehtona Korpihillan Kuohuvaa Kuusenkerkkää ja suosio oli huikea. Jouduimme vakuuttamaan mummolle pariin otteeseen, ettei juomassa ollut alkoholia, vaikka se näytti ja maistui kuohuviiniltä. Toiset vastaavat tuotteet ovat KontioMehun Karpalo- ja Lehtikuohujuoma. Aloitimme viime joulupöydän herukanlehdistä tehdyllä Lehtikuohujuomalla. On mahtavaa, että koko porukka lapsesta vaariin voi nauttia samaa juomaa. Kolmivuotiaalle sihijuoma maistui limppariakin paremmin. Sama suosio tuli myös karpalojuomalle.

