Parhaat alkoholittomat juhlajuomat

MTV Oy, All rights reserved

Juhannusviikolla esiin nousee aina juhlajuomien pohdinta. Suomalaisessa ruoka- ja juomakulttuurissa on kaksi isoa sorsittua ryhmää. Ne, jotka haluavat syödä kasvisruokaa ja ne, jotka eivät halua juoda alkoholia. Moni, itseni mukaanlukien, tekee visiittejä näihin ryhmiin tämän tästä. Ravintoloiden kasvisannokset ovat usein pakollisia lisäyksiä menuun ja holiton juhlamalja Pommacia. Tässä muutama hyväksi koettu juoma kuskeille, lääkekuurilaisille, raskaanaoleville, streittareille, lapsille ja ihan muuten vaan nautiskelijoille. Yleisin lause maistaessa onkin: "Eiks näissä oikeesti oo alkoholia?"

(Holilliset suosikkiviinini löydät täältä.)

KUOHUVA

Parhain alkoholiton juomaryhmä on eittämättä kuohujuomat. Monet ulkomaiset merkit ovat äärimmäisen latteita ja vetisiä. Suomessa apuun on valjastettu kotimainen luonto ja maukkaita vaihtoehtoja löytyy useita. Tarjoilimme häissämme holittomana alkumaljavaihtoehtona Korpihillan Kuohuvaa Kuusenkerkkää ja suosio oli huikea. Jouduimme vakuuttamaan mummolle pariin otteeseen, ettei juomassa ollut alkoholia, vaikka se näytti ja maistui kuohuviiniltä. Toiset vastaavat tuotteet ovat KontioMehun Karpalo- ja Lehtikuohujuoma. Aloitimme viime joulupöydän herukanlehdistä tehdyllä Lehtikuohujuomalla. On mahtavaa, että koko porukka lapsesta vaariin voi nauttia samaa juomaa. Kolmivuotiaalle sihijuoma maistui limppariakin paremmin. Sama suosio tuli myös karpalojuomalle.

Viime viikonloppuna löysimme Turun Neitsytperunafestivaaleilta AA Aselluksen horsmankukista valmistamaa Metsän Ruusu -juomaa. Kuohuva oli hiukan edellisiä makeampi ja täyteläisempi, mutta toimi mainiosti vaihteluna ja uutena makuna.

VIINI

Alkoholittomat viinit ovat hankalampi juttu. Ne ovat joko vetisiä tai ihmeellisen makuisia huonossa mielessä. Olemme maistelleet kaikki Alkosta löytyvät versiot, mutta ainoastaan Torres Natureo Free (0,5%) kelpaa holillisen korvikkeeksi. Eron kyllä huomaa, mutta ylivoimaisesti vähiten. Alkoholittomat punaviinit voi ohittaa kokonaan ja suunnata mehuhyllylle. Pääsee halvemmalla eikä makua erottaisi sokkotestissä. Makeita viinejä en ole maistanut, koska tiedän, etten niistä pitäisi.

OLUT

Holittomissa oluissa suosittelen vehnäoluita. Niissä ero "aitoon" on pienimmillään ja ne ovat täyteläisimpiä. Lagerit ovat suurimmaksi osaksi hirveitä litkuja, joissa on mitä oudoimpia makuvivahteita. Perisynti on vetisyys. I-oluessa voi löytyä jo oikeaa oluen makua, mutta 0,0%:sessa se on harvinaista. Paras merkki lagerissa ja vehnäoluessa on mielestäni Bavaria. Pidän nykyisin aina muutamaa pulloa Bavarian vehnäolutta jääkaapissa. Se onnistuu taittamaan tarpeeksi oluen himoa ja toimii erinomaisesti janojuomana. Jos arki-iltana on ottanut pari pulloa III-olutta, mutta tekisi vielä mieli lisää ilman humalavaikutusta, vehnäolut toimii täydellisesti. Lisäksi se maistuu usein olutta vieroksuvallekin tyypille. Heitän vielä viimeiseksi vaihtoehdoksi inkiväärioluen, jonka maku varmasti jakaa mielipiteitä. Krombacher Weizen Alkoholfrei osoittautui myös erinomaiseksi holittomaksi vehnäolueksi.

Siidereitä en tässä käsittele, koska kaikki maistamani holittomat versiot ovat joko ällömakeita tai vetisiä tekeleitä. Itse joisin paljon mielummin pelkkiä lantrinkeja eli tonicia, russiania, ginger alea jne. EDIT 18.6.2013: Golden Capin tuore holiton versio osoittautuikin ihan juotavaksi. Yllättävän ei-makea. Kuva tuossa alempana.

PS. Olen varma, että kuohujuomat toimivat loistavana holillisenkin drinkin osana. En ole vielä testannut. Ja ainahan on myös alkoholittomat drinkit...

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja