Myrkkyskandaali järkyttää Euroopassa: Miljoonia kananmunia vedetty myynnistä

Myrkkyskandaali Hollanti kananmunat
Kananmunia hollantilaisella farmilla Doornenburgissa. AFP / Lehtikuva

Uutistoimisto AFP:n mukaan jo miljoonia kananmunia on jouduttu vetämään pois myynnistä Hollannissa ja muissa Euroopan maissa niiden sisältämän myrkyn vuoksi.

Hollantilaisista kananmunista on löytynyt jäämiä myrkyllisestä hyönteismyrkky fiproniilista. Myrkkyskandaali on aiheuttanut Hollannissa jo miljoonien eurojen vahingot ja uutistoimisto AFP:n mukaan munakriisi on levinnyt nyt myös esimerkiksi Saksaan ja Belgiaan.

Hollantilainen elintarvikeketju Albert Heiin on joutunut vetämään jopa 14 erilaista munalajiketta myynnistä. Kananmunat on lähetetty takaisin tukkuun ja ne on tuhottu.

Myrkky vaikuttaa keskushermostoon

Paikalliset viranomaiset ovat tutkineet munien sisältämiä myrkkymääriä ja sulkeneet tällä viikolla jo 180 kanafarmia ympäri Hollantia. Kananmunista ei ole löytynyt ihmishengelle vaarallisia myrkkymääriä, mutta munien sisältämä fiproniili on kuitenkin keskushermostoon vaikuttava aine. Hollannin viranomaiset ovat antaneet lausunnon, jonka mukaan esimerkiksi lapsien ei pidä syödä myrkylle altistuneita munia.

Fiproniilin uskotaan joutuneen kananmuniin hollantilaisen tuholaisfirman toimesta. Chickfriend-yritys kutsuttiin kanafarmeille tuhoamaan loiseläimiä ja muita hyönteisiä, jotka vaivasivat kanoja. Ainetta ei kuitenkaan saisi käyttää kanoihin, jotka ovat tarkoitettu ihmisravinnoksi.

Monille hollantilaisfarmeille myrkkykriisi voi merkitä konkurssia. Tämä on jo toinen takaisku farmeille, sillä viime syksynä lintuja jouduttiin lopettamaan lintuinfluenssan vuoksi.

Lähde: AFP

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.