Mansikka mielletään yleensä vain jälkiruokien ja korkeintaan salaattien ainesosaksi, mutta tässä reseptissä se näyttäytyy ylväänä alkuruokarisotossa. Törmäsin mansikka-limoncello -risottoon Roomassa ja se valloitti makuaistini. Italialaiset mansikat ovat varsin mauttomia, joten Suomen kesän suomat raaka-aineet ovat tähän ruokaan maailman parhaita. Ja hyvää tuli pakastemansikoistakin.
Olen tehnyt ruokalajia risottoriisistä ja ohrasta ja kuten yleensäkin, ohra vei voiton. Käytän risottotyyppisiin ruokiin aniharvoin enää riisiä. Kotimaiset vaihtoehdot ovat paitsi maukkaampia, myös parempirakenteisia. Ja kotimaisia. Ohraa löytyy jokaisesta suuremmasta marketista, mutta vielä maukkaampaa emmervehnää suosittelen kysymään lähiruokakaupoista. Suosittelen vilpittömästi molempi vaihtoehtoja riisin korvaajaksi. Aasialaiseen keittiöön käytän mielummin riisilajikkeita.
Mansikka-limoncello -risoton/ohraton maku on paljon omasta mieltymyksestä kiinni. Suosittelen lisäämään mansikkaa ja sitruunaa loppuvaiheessa hiukan kerrallaan ja maistelemaan. Kun makeus ja sitrus alkavat toimia suolaisuuden kanssa, laita ruoka tarjolle. Tästä saa aikaan niin raikkaan kesäisen kuin syvemmän makuisen suolaisen ruoan. Siksi korostan, että resepti on suuntaa antava. Huonoa siitä on vaikea saada. Samaa voin sanoa riisin/ohran kypsyydestä. Kun se on al dente, se on valmis - huolimatta nestemääristä. Laitan tähän perus risottopohjan, johon voin myöhemmissä resepteissä viitata. Jätän tässä tapauksessa valkosipulin ja sellerin pois. Oikeaoppinen risotto on koostumukseltaan puuromaista, ei liian kiinteää. Se ei sovellu lisukkeeksi, koska on niin valuvaa. Toki siitä voi tehdä kiinteämpääkin, mutta se ei ole ihan niin hyvää.
Älä vierasta limoncello-pullon ostamista Alkosta tätä ruokaa varten. Kyseinen sitruunalikööri on säilynyt turhaan syrjässä suomalaisessa jälkkäripöydässä. Kannattaa olla sen kanssa silti varovainen, prosentteja löytyy 30, mitä ei jääkylmänä nautittuna uskoisi. Korostetaan jälleen, että alkoholin käyttäminen ruoassa ei humalluta, koska prosentit haihtuvat nopeasti keitettäessä/paistettaessa. Juomasta jää jäljelle ruokaan sen herkullinen makuvivahde.

