Lisuke: ruusukaali-hillosipulipaistos ja sinappinen vinegretti

MTV Oy, All rights reserved

Olen saanut viime aikoina muutaman kommentin reseptieni vaikeudesta. Tunnustan täysin. Italialainen simppeli ruoanlaitto luontuu helpoiten kesäisin ja näin talvella tulee kotona kokeiltua haastavampia ruokia, jotka ovat onnistuneet siinä määrin, että päätyneet myös blogiin. Täytyy parantaa tapoja ja ladella myös arkisempia ja simppeleitä reseptejä. Sellaisiahan itsekin eniten syön.

Tässä on lisuke, joka toimii niin arkena kuin juhlassa eikä vaadi kokilta ihmeitä ajan tai taitojen puitteissa. Se sopii niin kalan, kanan kuin possunkin kylkeen. Itse nautin sitä paistetun kuhafileen kera. Sinappinen vinegretti on piste i:n päälle, mutta ei välttämätön. Hillosipulit voivat olla purkkikamaa tai sitten tuoreita pikkusipuleita. Mikäli käytät tuorekamaa, kuullota sitä pitempään, kunnes se alkaa ruskistua.

Veikkaan, että tammikuussa tulee vielä muitakin ruusukaaliohjeita. Sen verran maukasta oli.

Ruusukaali-hillosipulipaistos

3-4 hlölle lisukkeeksi

500 g ruusukaaleja

n. 20 hillosipulia purkista

TAI 6 tuoretta pikkusipulia, lohkoina

1 sipuli, 1/6-1/8 lohkoina

3 rkl voita

1 laakerinlehti

5 dl kanalientä

1 rkl timjaminlehtiä

suolaa

pippuria

Poista ruusukaaleista kanta ja uloimmat lehdet. Puolita kaalit (jos haluat). Kuumenna pannu keskilämmölle. Mikäli käytät purkkihillosipuleita, laita ne ensin pelkästään pannulle ja anna kosteuden hiukan haihtua. Lisää mukaan voi ja tuoreet sipulit. Kuullota, kunnes ne alkavat saada kevyesti väriä. Lisää mukaan ruusukaalipuolikkaat ja paista niitä, kunnes leikkuupinta alkaa ruskistua ja kupera puoli muuttua herkullisen vihreäksi. Lisää kanaliemi ja laakerinlehti. Anna seoksen hautua, kunnes neste on miltei kokonaan haihtunut. Maista kaalia ja mikäli se ei ole vielä kypsä, lisää lientä ja hauduta kypsäksi. Lisää lopussa timjami ja mausta suolalla ja pippurilla.

Sinappinen vinegretti

1 rkl sinapinsiemeniä

1 salottisipuli, hienonnettu

2-3 rkl valkoviinietikkaa

3 rkl hunaja-dijonsinappia

1 rkl dijonsinappia

1 tl hunajaa

0,5-1 dl neitsytoliiviöljyä

pieni nippu persiljaa, hienonnettuna

Paahda sinapinsiemeniä pannulla keskilämmöllä. Heiluta pannua vähän väliä, että siemenet paahtuvat tasaisesti. Kun ne alkavat tummua tai poksahdella, ota pois levyltä. Ota pieni kulho tai lasipurkki (itse käytän kannellisia lasipurkkeja, joita voi ravistaa kunnolla). Laita siemenet sisään ja lisää sipulisilppu, viinietikka, sinapit ja hunaja. Sekoita ainekset sekaisin. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita joukkoon oliiviöljy. Voit säätää öljyn määrällä vinegretin koostumuksen ja maun mieleiseksi. Lisää persiljasilppu ja testaa maku. Tarjotaan huoneenlämpöisenä.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat