Kreikkalainen papupata - Gigantes plaki

MTV Oy, All rights reserved

Sivumaussa olevat reseptit eivät kuvaa kunnolla meidän perheen ruokavaliota. Valtaosa jakamistani resepteistä on liharuokia ja syömme oikeasti samassa määrin kasvis- ja kalaruokia. Talvella painottuu tosin enemmän lihaan, mutta kesällä taas kasviksiin. Moni arkinen kasvisruoka ei vain tunnu niin hienolta, että bloggaisin siitä, vaikka maku olisi ollut kuinka hyvä. Täytyy korjata asennetta. Lisäksi vaimo nappaa herkkuja omaankin blogiinsa. Parit liharuoat tosin jo odottavat bloggaamista…

Tässä olisi mainio kreikkalainen klassikkoruoka, jota voit säätää sesongin raaka-aineiden mukaan. Mahtava talvipäivän lämmittäjä tai välimerellinen tuulahdus kesäterassilla nautittuna. Gigantes plaki eli jättiläispavut. Rakastan papuja ja linssejä, mutta syön niitä aivan liian harvoin. Onneksi löysin juurikin tämän ruoan paikkaamaan tilannetta. Ruoka toimii monella tapaa. Mezzenä eli kreikkalaisena alku-/pikkupalana, lisukkeena kalan tai lihan kanssa tai pääruokana, kuten me sen nautimme. Huoneenlämpöisenä tai ihan hiukan kuumana parasta. Siinä voi käyttää myös pekonia tai makkaroita - mitä kaapista sattuukin löytymään. Perinteinen ainesosa on jo nimenkin takia suuret valkoiset pavut, mutta omasta kaapista löytyi vain kahta pienempää laatua ja nekin purkeissa. Kannattaa suosia kuivattuja versioita, mutta silloin niiden liotukseen täytyy varata 12 h. Varaa maalaisleipää dippaukseen ja kastikkeen pyyhkimiseen lautaselta. (Kuvan versiosta tuli hiukka turhan kostea.)

Gigantes plaki

neljälle pääruokana, kuudelle alkuruokana tai lisukkeena

500 g / 2 tlk isoja valkoisia papuja, vahapapuja (butter beans)

oliiviöljyä

2 sipulia, hienonnettuna

3 valkosipulinkynttä, hienonnettuna

300-400 g juureksia, esim. porkkanaa, lanttua, selleriä

1 prk tomaattimurskaa

3 tomaattia, paloiteltuna

1 rkl tomaattipyreetä

pieni puntti lehtipersiljaa, hienonnettuna

1 kanelitanko

1 tl oreganoa

1 laakerinlehti

pieni loraus hunajaa

pieni loraus punaviinietikkaa

fetaa, murustettuna annoksen päälle

suolaa

pippuria

Valinnaisena: pekonia hienonnettuna tai tuoremakkaraa palasina

Mikäli käytät kuivattuja papuja, liota niitä runsaassa kylmässä vedessä yön yli (12 h). Huuhtele hyvin. Laita pavut kattilaan kiehumaan miedolle lämmölle tunnin ajaksi. Kauho pinnalle mahdollisesti kertyvä vaahto pois.

Mikäli käytät tölkkipapuja, huuhtele ja valuta ne hyvin.

Kaada hiukan oliiviöljyä isoon, uuninkestävään kattilaan ja laita sipuli kuullottumaan (ja pekoni paistumaan) keskilämmöllä n. 5 minuutiksi. Kaada sekaan juurekset, tuoretomaatit, tomaattipyree, valkosipuli ja laakerinlehti. Kuullota hetki. Lisää tomaattimurska, persilja, hunaja, kanelitanko, oregano, suolaa, pippuria ja punaviinietikkaa. Kaada sekaan vielä 2 dl vettä. Sekoita ainekset keskenään ja anna hautua 15-30 minuuttia, kunnes seos alkaa hiukan paksuuntua. Lämmitä sillä välin uuni 180 asteeseen. Lisää mukaan pavut ja maista ja mausta. Muista, että maut vielä tiivistyvät hauduttaessa. Hauduta uunissa 1-1,5 h kunnes pavut ovat pehmeitä ja nestettä on häipynyt aika paljon (itselläni jäi turhan vetiseksi). Maista ja mausta tarvittaessa. Ripottele päälle fetamurusia ja lorauta annoksiin mukaan oikein hyvää oliiviöljyä. Tarjoa rapeakuorisen maalaisleivän kera.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat