Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Klassikko: Ranskalainen sipulikeitto

MTV Oy, All rights reserved
Julkaistu 15.11.2012 06:26

Syksy alkaa hiljalleen muuttua talveksi ja ruoka tuhdimmaksi. Vietämme marraskuussa kasvispainotteista kuukautta, jolloin syömme lihaa vain kerran viikossa. Se ei tarkoita viherpiiperrystä sanan ärsyttävässä mielessä. Juuressadosta ja muista syksyn mauista voi loihtia äärimmäisen maistuvaa ja täyttävää talviruokaa syysviiman puskiessa ikkunoita vasten.

Ranskalainen sipulikeitto on klassikko ja kuten tavallista, löytyy siihen monta koulukuntaa. Olen tehnyt keittoa kelta-, puna- ja salottisipulista. Hauduttanut valko- ja punaviinissä sekä kasvis-, liha- ja kanaliemessä. Gratinoinut maalaisleivällä ja patongilla. Käyttänyt erilaisia juustoja. Maustanut monenlaisilla yrteillä. Tämä versio on muodostelma niistä, mutta kannattaa kokeilla myös muista vaihtoehtoja. Vaihtelen yhä itsekin raaka-aineita mielihalujen mukaan.

Kuorrutettu sipulikeitto neljälle

700 g sipulia ohuina suikaleina

3 rkl voita

1 l kasvislientä

1 lasillinen valkoviiniä

1 laakerinlehti

tuoretta timjamia ja kirveliä

suolaa, mustapippuria

4 siivua maalaisleipää

raastettua emmental-, gruyère- tai comte-juustoa

Freesaa sipuleita voissa isohkossa kattilassa. Lisää valkoviini, kasvisliemi, laakerinlehti ja yrtit. Hauduta niin pitkään kuin jaksat, vähintään 30 min. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Annostele keittoa uuninkestäville lautasille. Aseta leipäviipale päälle ja sen päälle juustoa. Kuorruta uunissa grillivastuksen alla, kunnes juusto on sulanut ja saanut hieman väriä.

MTV Oy, All rights reserved

Lisää aiheesta:

Klassikko: Ranskalainen sipulikeitto
gratinoitukeittoklassikkoranskalainenreseptisipulisipulikeitto