Klassikko: Ranskalainen sipulikeitto

MTV Oy, All rights reserved

Syksy alkaa hiljalleen muuttua talveksi ja ruoka tuhdimmaksi. Vietämme marraskuussa kasvispainotteista kuukautta, jolloin syömme lihaa vain kerran viikossa. Se ei tarkoita viherpiiperrystä sanan ärsyttävässä mielessä. Juuressadosta ja muista syksyn mauista voi loihtia äärimmäisen maistuvaa ja täyttävää talviruokaa syysviiman puskiessa ikkunoita vasten.

Ranskalainen sipulikeitto on klassikko ja kuten tavallista, löytyy siihen monta koulukuntaa. Olen tehnyt keittoa kelta-, puna- ja salottisipulista. Hauduttanut valko- ja punaviinissä sekä kasvis-, liha- ja kanaliemessä. Gratinoinut maalaisleivällä ja patongilla. Käyttänyt erilaisia juustoja. Maustanut monenlaisilla yrteillä. Tämä versio on muodostelma niistä, mutta kannattaa kokeilla myös muista vaihtoehtoja. Vaihtelen yhä itsekin raaka-aineita mielihalujen mukaan.

Kuorrutettu sipulikeitto neljälle

700 g sipulia ohuina suikaleina

3 rkl voita

1 l kasvislientä

1 lasillinen valkoviiniä

1 laakerinlehti

tuoretta timjamia ja kirveliä

suolaa, mustapippuria

4 siivua maalaisleipää

raastettua emmental-, gruyère- tai comte-juustoa

Freesaa sipuleita voissa isohkossa kattilassa. Lisää valkoviini, kasvisliemi, laakerinlehti ja yrtit. Hauduta niin pitkään kuin jaksat, vähintään 30 min. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Annostele keittoa uuninkestäville lautasille. Aseta leipäviipale päälle ja sen päälle juustoa. Kuorruta uunissa grillivastuksen alla, kunnes juusto on sulanut ja saanut hieman väriä.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.