Tätä ruokalajia olen kokannut varmaankin enemmän kuin mitään elämäni aikana.
Haltiouduin joskus 90-luvulla Bar 9:n klassikkoannoksesta Kanakorianteri, joka maistui siihen aikaan hyvinkin eksoottiselta ja tutustutti minut korianterin lumoihin. Thairaflat eivät olleet vielä silloin nykyisessä suosiossa. Tehdessäni kotona ekan kerran Jamie Oliverin innoittamaa nuudeliwokkia, huomasin siinä paljon samaa. Ainakin korianterin suhteen. Myös vaimo ihastui tähän seurustelun alkumetreillä ja pyytää sitä aina silloin tällöin vieläkin. Teen tätä varsin vapaalla kädellä, mutta tässä reseptissä raaka-aineet ovat suurin piirtein balanssissa. Kannattaa maistaa ja maustaa mieleisekseen esim. kalakastikkeen, chilin ja limen suhteen. Viismaustetta löydät helpoimmin aasialaisista ruokakaupoista.
Katkisten syömisestä Koen nykyisin pienen pistoksen kokatessani katkarapuja niiden kalastuksen aiheuttamien ympäristöongelmien ja liikakalastuksen takia. Hivenen puhtaamman omatunnon saan, kun käytän kylmien merien pohjankatkarapuja (Pandalus borealis). Mikäli ostat ravut kalakauppiaalta, kysy ihmeessä, mistä ne ovat peräisin. Kaupan pakkauksista kannattaa lukaista tuoteseloste. Kestävän kehityksen MSC-sertifioidut kaktkikset ovat parhaita, mutta valitettavan harvinaisia. Jättikatkiksia ja tiikerirapuja pyrin välttämään kokonaan.
Nuudeliwokki
neljälle
300 g nuudeleita (riisinuudelit paras vaihtoehto)
200 g porsaan tai kanan jauhelihaa
150 g katkarapuja
2 tl viismaustetta
1 punasipuli ohueksi suikaloituna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 limen mehua