Keittiöni klassikko: Nuudeliwokki
Tätä ruokalajia olen kokannut varmaankin enemmän kuin mitään elämäni aikana.
Haltiouduin joskus 90-luvulla Bar 9:n klassikkoannoksesta Kanakorianteri, joka maistui siihen aikaan hyvinkin eksoottiselta ja tutustutti minut korianterin lumoihin. Thairaflat eivät olleet vielä silloin nykyisessä suosiossa. Tehdessäni kotona ekan kerran Jamie Oliverin innoittamaa nuudeliwokkia, huomasin siinä paljon samaa. Ainakin korianterin suhteen. Myös vaimo ihastui tähän seurustelun alkumetreillä ja pyytää sitä aina silloin tällöin vieläkin. Teen tätä varsin vapaalla kädellä, mutta tässä reseptissä raaka-aineet ovat suurin piirtein balanssissa. Kannattaa maistaa ja maustaa mieleisekseen esim. kalakastikkeen, chilin ja limen suhteen. Viismaustetta löydät helpoimmin aasialaisista ruokakaupoista.
Katkisten syömisestä Koen nykyisin pienen pistoksen kokatessani katkarapuja niiden kalastuksen aiheuttamien ympäristöongelmien ja liikakalastuksen takia. Hivenen puhtaamman omatunnon saan, kun käytän kylmien merien pohjankatkarapuja (Pandalus borealis). Mikäli ostat ravut kalakauppiaalta, kysy ihmeessä, mistä ne ovat peräisin. Kaupan pakkauksista kannattaa lukaista tuoteseloste. Kestävän kehityksen MSC-sertifioidut kaktkikset ovat parhaita, mutta valitettavan harvinaisia. Jättikatkiksia ja tiikerirapuja pyrin välttämään kokonaan.
Nuudeliwokki
neljälle
300 g nuudeleita (riisinuudelit paras vaihtoehto)
200 g porsaan tai kanan jauhelihaa
150 g katkarapuja
2 tl viismaustetta
1 punasipuli ohueksi suikaloituna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 limen mehua
0,5 limen raastettu kuori
peukalonpään kokoinen pala inkivääriä, raastettuna
2 rkl kalakastiketta
1-2 tuoretta chiliä suikaloituna
1-2 kourallista paahdettuja cashew- tai maapähkinöitä
1 puska korianteria
1 puska minttua
2 rkl soijaa
kasviöljyä (pähkinäöljy parasta)
Liota tai keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Kuumenna pannu, lorauta hiukan öljyä ja paista jauheliha. Mausta sitä viismausteella. Lisää sipuli, inkivääri, chili, limeraaste ja valkosipuli. Paista nopeasti. Lisää katkikset ja nuudelit, paista ja kääntele pikku hetki. Lisää kalakastike, limenmehu ja yrtit. Pyörittele kaikki sekaisin ja lorauta soijaa mukaan. Tarjoile heti.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa