Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Burgundinpata - klassikkojen äiti

MTV Oy, All rights reserved
Julkaistu 08.11.2012 21:05

Netti on täynnä burgundilaisen lihahöystön ohjeita. Tässä yksi lisää. Varmaankin poikkeaa jossain määrin muista ja on usean vuoden kokemuksella erinomainen. Tarkoitus on enemmänkin nostaa tämä ranskalainen klassikko uudelleen mieleen. Siihen kun törmää nykyisin varsin harvoin. On paljon hienoja ruokia, joista pitää, mutta ei vain muista koskaan tehdä niitä. Itselleni se tulee mieleen aina näin syksyllä.

Burgundinpata edustaa minulle ruokien yhtä kulmakivistä. Sen raaka-aineet muodostavat tietynlaisen perustan monelle ruoalle ja sitä voi varioida mielensä ja jääkaapin sisällön mukaan rajatta. Koulukuntia löytyy joka lähtöön. (Saa kinata valmistustavasta kommenteissa.) Burgundilainen lihahöystö (Boeuf Bourguignon) on myös viiniruokien aatelinen. Paras viini löytyy luonnollisesti burgundilaisista.

Vimpan päälle tehtynä voit marinoida lihaa ja kasviksia vuorokauden jääkaapissa yrttien kanssa ja aloittaa kokkaaminen vasta siitä. Pata on parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä, kun maut ovat tasoittuneet ja syventyneet. Sitten vain hitaasti uunissa lämpimäksi ja nauttimaan.

Yleisin padassa käytetty liha on naudanpaisti, mutta kokeile ihmeessä maukkaampia versioita kuten hirveä, hevosta tai naudan etuselkää tai lapaa. Itse käytin tällä kertaa hevosen paistia. Lihapalan koko on myös makujuttu. Itse pidän melko isoista kimpaleista, vaimo hiukan noppaa isommista. Sienet voi laittaa pataan haudutuksen alussa tai loppuvaiheilla. Käytin tällä kertaa sesongin myötä pääosin suppilovahveroita, vaikka oikeaan versioon tulee ilman muuta pelkkiä herkkusieniä. Kylkeen perinteisesti keitettyjä perunoita, mutta myös juuresmuusia tai riisiä. Ja rapeakuorista leipää. Kuvassa lanttumuusin kera.

Burgundinpata

800 g paistilihaa tai etuselkää/lapaa, kuutioituna

150 g pekonia, hienonnettuna

1-2 porkkanaa, pieninä kuutioina

1 pala selleriä, pieninä kuutioina

1 iso sipuli, hienonnettuna

2 valkosipulinkynttä, hienonnettuna

150 g herkkusieniä, puolitettuina

1 prk tomaattipyreetä

hillosipuleita

2 rkl vehnäjauhoja

1/2 ploa punaviiniä

1 rkl voita

lihalientä

1 tl tuoretta timjamia

2 laakerinlehteä

suolaa

pippuria

Ruskista padassa ensin pekoni. Paista sitten sienistä nesteet pois valkosipulin kera. Siirrä toiseen astiaan. Laita pataan voita ja ruskista liha. Lisää porkkana, selleri ja sipuli ja freesaa niitä lihan kanssa. Lisää tomaattipyree ja freesaa sitä. Ripottele lihojen päälle vehnäjauhoja. Kippaa mukaan pekoni, sienet ja valkosipuli. Kaada joukkoon viini ja lihalientä niin paljon, että lihat peittyvät. Mausta suolalla, pippurilla ja timjamilla. Vielä mukaan laakerinlehti ja anna hautua lihasta riippuen 2-4 tuntia. Lisää loppuvaiheessa hillosipulit. Nautitaan keitettyjen perunoiden, juuresmuusin tai riisin kanssa.

MTV Oy, All rights reserved

Lisää aiheesta:

Burgundinpata - klassikkojen äiti
burgundilainenburgundinpatalihahöystöpataranskalainenreseptislow food
MTV Oy, All rights reserved
MTV Oy, All rights reserved