Zimbabwessa istuva presidentti voitti vaalit, jotka eivät tarkkailijoiden mukaan täyttäneet demokratian vaatimuksia

Zimbabwessa istuva presidentti Emmerson Mnangagwa on voittanut aiemmin tällä viikolla järjestetyt presidentinvaalit. Maan vaalitoimikunnan julkistamien tulosten mukaan 80-vuotias Mnangagwa sai reilut 52 prosenttia annetuista äänistä.

Päähaastajan, 45-vuotiaan Nelson Chamisan saaliiksi kerrotaan 44 prosenttia äänistä.

Kansainväliset vaalitarkkailijat EU:sta, Kansainyhteisöstä ja Eteläisen Afrikan kehitysyhteisöstä SADC:stä ovat ilmoittaneet, etteivät vaalit täyttäneet demokratian vaatimuksia. Syitä tähän olivat esimerkiksi opposition joukkokokouksien kieltäminen, vääristynyt valtionmedian uutisointi, ongelmat äänestäjäluettelossa ja äänestäjien uhkailu.

Vaaleja varjostivat viivästykset, jotka saivat opposition esittämään syytöksiä vaalien peukaloinnista ja äänestäjien vaimentamisesta. Äänestys venyi ennennäkemättömästi toiselle päivälle, kun vaalilippujen tuloksissa oli viiveitä esimerkiksi opposition ydinalueella Hararessa.

Tuloksen julkistamisen jälkeen Chamisan edustama maan pääoppositiopuolue kertoi uutistoimisto AFP:lle, ettei se hyväksy vaalitulosta.

Vaalitoimikunnan edustajan mukaan Mnangagwa sai yli 2,3 miljoonaa ääntä ja Chamisa yli 1,9 miljoonaa. Koska yli puolet äänistä kirjattiin Mnangagwalle, toiselle äänestyskierrokselle ei ole tarvetta.

Äänestysprosentiksi ilmoitettiin 69.

Analyytikot pitävät Krokotiili-lempinimellä tunnettua presidenttiä edeltäjäänsä, vuonna 2017 vallasta syöstyä Robert Mugabea itsevaltaisempana.

Zimbabwe on edelleen kansainvälisesti eristyksissä, ja länsimaat ovat asettaneet maan johtajille pakotteita. Mnangagwa on syyttänyt pakotteita Zimbabwen mittavista talousongelmista.

Lue myös:

    Uusimmat