Zelenskyi lahjoitti Britannian parlamentin puhemiehelle kypärän – tämä oli viesti

Koskettava ele: Zelenskyi lahjoitti Iso-Britannian parlamentille ukrainalaispilotin lentokypärän 0:57
Koskettava ele: Zelenskyi lahjoitti Iso-Britannian parlamentille ukrainalaispilotin lentokypärän

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhui tänään Britannian parlamentille Westminster Hallissa Lontoossa. Zelenskyi vieraili keskiviikkona Britanniassa.

Englanniksi pitämässään puheessa Zelenskyi sanoi seisovansa parlamentin edessä muun muassa etulinjassa olevien rohkeiden sotilaidensa sekä jokaisen isän ja äidin puolesta, jotka odottavat urheita poikiaan ja tyttäriään sodasta kotiin.

Zelenskyi kertoi tarinan viimeisimmästä vierailustaan Britanniassa syksyllä 2020, jolloin hän vieraili Whitehallin alla sijaitsevissa sotahuoneissa, joissa Winston Churchill johti Britanniaa toisen maailmansodan aikana.

Zelenskyi kertoo tunteneensa, kuinka "urheus vie läpi kaikkein käsittämättömimpien vaikeuksien, jotta lopulta palkitaan voitolla".

– Lontoo on seisonut Kiovan rinnalla ensimmäisestä päivästä ja ensimmäisistä sekunneista ja minuuteista lähtien, Zelenskyi sanoo.

"Tiedämme, että Venäjä häviää"

Zelenskyi kiitti henkilökohtaisesti Britannian entistä pääministeriä Boris Johnsonia.

– Boris, sait muut yhdistymään, kun se näytti aivan mahdottomalta, Kiitos, Zelenskyi sanoi.

Zelenskyin mukaan Ukraina ja sen liittolaiset ovat muodostaneet "todellisen ystävien koalition" ja saavuttaneet jo merkittäviä tuloksia.

Zelenskyi kehotti Britanniaa jatkamaan myös pakotteiden asettamista, jotta Venäjältä riistettäisiin mahdollisuus rahoittaa sotaansa Ukrainaa vastaan.

– Tiedämme, että Venäjä häviää.

– Ja tämä tulee olemaan muutos, jota maailma on kaivannut jo kauan. Britannia marssii kanssamme kohti, luulenpa, että elämämme tärkeintä voittoa.

Zelenskyi toisti myös vetoomuksensa länsiliittolaisille, jotta nämä toimittaisivat Ukrainaan hävittäjiä ja lahjoitti parlamentin puhemiehelle Lindsay Hoylelle ukrainalaislentäjän kypärän, johon oli kirjoitettu:

– Meillä on vapaus, antakaa meille siivet sen suojelemiseksi.

Zelenskyi tapaa tänään myös Ranskan presidentti Emmanuel Macronin ja Saksan liittokansleri Olaf Scholzin, kertoo uutistoimisto Reuters.

Keskiviikkoiset vierailut ovat Zelenskyin ensimmäisen vierailut Euroopassa sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan viime vuoden helmikuussa.

Ukrainan presidentti piti tunteikkaan puheen Lontoossa 24:21
Zelenskyin koko englanninkielisen puheen voit katsoa yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat