Yritysten tietoturva usein retuperällä

Tietokonerikosten määrä on parin viime vuoden aikana lisääntynyt rajusti. Ammattimaistuneelta hakkerikunnalta tietokantoihin tunkeutuminen käykin suhteellisen helposti, sillä suuri osa yrityksistä hoitaa edelleen tietoturva-asioitaan sangen leväperäisesti.

Tietokantoihin tunkeutumista toisten käyttäjätunnuksilla eli hakkerointia pidettiin pitkään lähinnä poikkeuksellisen teräväpäisten vintiöiden melko harmittomana harrastuksena. Tänä päivänä siinä on entistä enemmän järjestäytyneen rikollisuuden piirteitä ja selvästi merkkejä siitä, että näitä atk-osaajia ammattirikolliset käyttävät hyväkseen.

ATK-rikoksista ei pidetä erillistä rekisteriä ja vain murto-osa niistä tulee koskaan poliisin tietoon. Osviittaa ilmiön saamasta suunnasta antavat kuitenkin Keskusrikospoliisiin saapuvat tietoturvarikoksiin liittyvät tutkintapyynnöt. Viimeisen kolmen vuoden ajan pyynnöt ovat tuplaantuneet joka vuosi.

Kun vyyhti sitten lopulta selviää ei takaa aina paljastukaan salaperäinen herra hakkeri. Rikosylikomisario Seppo Aunolan mukaan monta kertaa rikoksen tekijäksi on osoittautunut joko yrityksen nykyinen työntekijä tai entinen työntekijä.

Tietotekniikkaan liittyvien rikosten kirjo on laaja: petoksia, varkauksia, ohjelmien luvatonta levittämistä tai pahimmillaan vakoilua, jonka tuloksena yritys menettää korvaamattoman keksinnön, josta ei poliisin mukaan yleensä ole muistettu ottaa varmuuskopiota.

Yrityksen tietoturva pettää usein varsin yksinkertaisten asioiden vuoksi. Tietoviikko-lehden toimittajan Kauko Ollilan mukaan ongelma piilee perusasioissa: tunnuksissa, salasanoissa. Siinä, että niitä ei ylläpidetä eikä vaihdeta riittävän usein.
(MTV3/Katja Santala)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat