Mainos

Yrityksille tulossa pakollinen ympäristövakuutus

Yrityksille kaavaillaan pakollista vakuutusta ympäristövahinkojen varalle. Vakuutusmaksuilla korvattaisiin sellaiset ympäristön pilaamistapaukset, joissa aiheuttaja on tuntematon tai maksukyvytön.

Pakollisen vakuutuksen joutuisivat ottamaan kaikki ne ympäristöriskejä aiheuttavat yritykset, joiden liikevaihto on yli 5 miljoonaa markkaa vuodessa. Asiaa koskeva lakiesitys on parhaillaan eduskuntakäsittelyssä.

Lievestuoreen lipeälammen puhdistustyöt ovat vuosien mittaan maksaneet valtiolle miljoonia markkoja. Myös Oitin pesula-alueenmaaperän tutkimus ja puhdistus ovat jo aiheuttaneet kunnalle ja valtiolle miljoonakulut.

Tällaisia ympäristöonnettomuuksia, joiden aiheuttaja on tuntematon tai maksukyvytön, tulee ilmi noin viisi tai kuusi vuodessa. Näissä tapauksissa puhdistuslasku jää kuntien ja valtion maksettavaksi.

Nyt lainsäädäntöä ollaan muuttamassa niin, että tulevaisuudessa myös isännättömille onnettomuuksille löytyy maksaja. Rahat kerättäisiin pakollisesta ympäristövahinkovakuutuksesta.

Vakuutuksen joutuisivat ottamaan kaikki ympäristöriskin aiheuttavat yritykset, joiden liikevaihto on yli viisi miljoonaa. Tällaisia ovat esimerkiksi turkistarhat, kalanviljelylaitokset, kemian tehtaat ja voimalaitokset.

Kaikkiaan vakuutuksen piiriin tulisi 4 500 yritystä. Vakuutusmaksun suuruus ei vielä ole selvillä.

Ympäristöneuvos Olli Pahkala ympäristöministeriöstä arvioi suuruudeksi 10-20 miljoonaa vuodessa. Alustavien laskelmien mukaan pienemmät yksiköt maksaisivat pari tuhatta markkaa ja suurimmat 100 000.

Teollisuus ei kannata uuden vakuutuksen käyttöönottoa.
- Meidän käsityksemme mukaan se on selkeästi ylimitoitettu siihen riskiin nähden, joka tällaisten anonyymien vahinkojen osalta on olemassa, sanoo Teollisuuden ja työnantajain osastopäällikkö Jukka Luokkamäki.

Lakiesitys ympäristövahinkovakuutuksesta on parhaillaan eduskuntakäsittelyssä. Jos se hyväksytään, laki tulee voimaan aikaisintaan ensi vuonna.
(MTV3/Päivi Mäki-Petäjä)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.