Taustalla riita rahasta – Yösyöttö-elokuvaa ei nähdä Finnkinon teattereissa

Yösyöttöä ei nähdä Finnkinon teattereissa 1:16

Elokuvan levittäjä kertoo tiedotteessa, että Finnkino vaatii lipputuloista normaalia suurempaa osuutta.

Marja Pyykön ohjaama Yösyöttö-elokuva saa ensi-iltansa perjantaina 6. lokakuuta. Elokuvan levittäjä Nordisk Film lähetti asiasta tiedotteen, jossa kerrotaan, että elokuvan kohtalo Finnkinon teattereissa on uhattuna.

– Suruksemme joudumme toteamaan, että Yösyöttö-elokuva ei ollut tervetullut Finnkinon teattereihin tavanomaisin ehdoin. Emme voi hyväksyä Finnkinon vaatimusta saada lipputuloista normaalia suurempaa osuutta, koska sillä olisi tuhoisat vaikutukset koko kotimaiselle elokuva-alalle. Näiden vaatimusten edessä meille ei jää muuta vaihtoehtoa kuin todeta, että Yösyöttöä ei tulla näkemään Finnkinon teattereissa, toteaa Nordisk Filmin elokuvalevityksen johtaja Katarina Nyman tiedotteessa.

Nymanin mukaan elokuva on jäänyt surullisella tavalla kotimaista elokuva-alaa uhkaavan tulonjakoneuvottelun panttivangiksi.

– Kyseisen elokuvatuotannon ja koko elokuva-alan kannalta tilanne on järkyttävä. Emme kuitenkaan voi hyväksyä sitä, että Finnkino jatkossa ottaa vielä isomman osan suomalaisten elokuvatuottajien tuloista. Elokuvatuottajien ja -levittäjien koko ajan kasvaneet investoinnit elokuviin ja niiden markkinointiin ovat kasvattaneet elokuvateatterimarkkinaa, josta Finnkino on hyötynyt valtavasti, Nyman jatkaa tiedotteessa.

– Me haluamme pitää suomalaisen elokuvan puolta, sillä on myös Finnkinon etu, että komeassa lennossa oleva suomalainen elokuva voi hyvin. Siksi me toivomme edelleen, että Yösyöttö voidaan nähdä myös Finnkinon teattereissa.

Elokuvan on tuottanut Solar Filmsin Markus Selin.

– Koko taiteellinen ja tuotannollinen ryhmä on tehnyt kovasti töitä elokuvan eteen, joten syntynyt tilanne on meille kestämätön ja päätös on ollut todella vaikea, toteaa Selin tiedotteessa.

– Suomalaisen elokuvan näkökulmasta Finnkinon vaatimukset tuottajien kannalta heikommasta tulonjaosta ovat epäoikeudenmukaisia. Sillä on katastrofaaliset vaikutukset meille elokuvantekijöille, joiden haluna on jatkossakin pystyä tuottamaan suomalaiselle yleisölle hienoja elokuvia.

Näin vastaa Finnkino

Finnkino lähetti oman tiedotteensa aiheesta hetki sitten. Tiedotteessa sanotaan, että elokuvalevittäjä Nordisk Film on evännyt Finnkinolta oikeuden myydä lippuja Finnkinon ennakkomarkkinoimaan perjantaina 6. lokakuuta 2017 ensi-iltaan tulevaan Yösyöttö-elokuvaan.

– Myynnin epäämispäätös liittyy Nordisk Filmin ja Finnkinon välisiin sopimusneuvotteluihin, joihin Nordisk Film toimenpiteellään pyrkii vaikuttamaan. Yritysten välinen raamisopimus on ollut katkolla maaliskuusta 2017 asti Finnkinon useista sopimusneuvotteluyrityksistä ja sopimusehdotuksista huolimatta, tiedotteessa lukee.

– Maaliskuusta jatkuneesta sopimuksettomasta tilasta huolimatta Finnkino on jatkanut Nordisk Filmin levittämien elokuvien esittämistä, ja näin Finnkino oli aikonut tehdä myös Yösyöttö-elokuvan osalta. Lipunmyynnin epääminen Finnkinon jo ennakkomarkkinoimalle elokuvalle on Nordisk Filmin oma päätös. Todella valitettava tilanne kaikkien osapuolten kannalta, kommentoi Finnkinon myynti- ja markkinointijohtaja Kalle Peltola, joka vastaa sopimusneuvotteluista levittäjien kanssa.

Eve Hietamiehen romaaniin perustuvan elokuvan ovat käsikirjoittaneet Marko Leino ja elokuvan ohjaaja Marja Pyykkö. Pääosassa nähdään Petteri Summanen.

Katso Yösyötön traileri artikkelin yläosassa.

Artikkelia muokattu 4.10.2017 kello 13.01: otsikkoa muutettu.

Lue myös:

    Uusimmat