Ympäristöaktivisti Elijah on neljättä päivää syömättä – odottaa teltassa ministeri Tytti Tuppuraista keskellä Helsinkiä

1:35
Video: Elokapina yrittää estää kajakeilla luksusristeilijä Queen Elizabethin lähdön Helsingin satamasta Hernesaaressa

Elokapinan ympäristöaktivisti Elijah Saulio on aloittanut maanantaina nälkälakon mielenilmauksena Fortumin toimintaa vastaan. Hän odottaa teltassaan vastauksia Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraiselta. 

Saulio on nyt nälkälakossa neljättä päivää.

– Juon pelkästään vettä ja teetä. Henkisesti jaksan varsin hyvin. Mutta huomaan että fyysinen voimataso alkaa laskea. Käveleminen alkaa jo tuntua ihan eri tavalla kehossa. Muuten sanoisin että vointi on kyllä vielä varsin hyvä, Saulio kertoo MTV Uutisille.

Tänään hän kuljetti myös teltan Senaatintorille, jossa hän viettää aikaansa muun muassa meditoiden.

Elokapina haluaa Fortumin keskeyttävän oikeudenkäynnin Alankomaissa

Kyse on Fortumin tytäryhtiön Uniperin oikeudenkäynnistä Alankomaita vastaan. Uniperin pääomistaja on nykyisin Fortum.

Hollannissa hyväksyttiin toissa vuonna laki, joka määrää hiilen energiakäytön lopetettavaksi vuoden 2030 alkuun mennessä.

Käytännössä Uniper kokee, että se olisi oikeutettu korvauksiin, koska viisi vuotta sitten käynnistetyn Maasvlakte 3 -laitoksen käyttöaika on jäämässä merkittävästi suunniteltua lyhyemmäksi.

Elokapina katsoo, että Fortumin kasvihuonekaasut ovat Suomen asia ja Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen vastuulla.

Saulio aikoo sanojensa mukaan jatkaa mielenilmaustaan siihen asti, kunnes Tuppurainen tulee keskustelemaan hänen kanssaan ja lupaa keskeyttää Fortumin oikeusjutun. 

– Ei ole tähän mennessä Tyttiä vielä kuulunut tai näkynyt, eikä myöskään hänen avustajiaan. Edelleen toivotan heidät äärimmäisen tervetulleeksi.

Loputtomiin Saulio ei kuitenkaan aio odotella.

– Olen sitoutunut siihen että mielenilmaukseni päättyy, jos terveydentilani laskee sellaiselle tasolle, että tarvitsen esimerkiksi lääkärin hoitoa.

Poliisille on tehty ilmoitus mielenosoituksesta, ja he ovat Elokapinan mukaan jo käyneet useampaan kertaan tapaamassa Sauliota. Häätöä ei ole tullut.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja