Mainos

Yllätystarkastus paljasti runsaasti epäkohtia: Päiväkodissa ei ruokaa tarpeeksi, työntekijä uhkaili

Aluehallintoviraston tiistainen tarkastuskäynti tamperelaiseen yksityiseen päiväkotiin vahvisti viranomaisten saamat tiedot toiminnan vakavista epäkohdista. Raportissa havaitut puutteet käyvät ilmi Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintaviraston tälle päivälle kirjatusta päätöksestä.

Kyseessä oli yllätystarkastus English International Playschooliin. Tarkastukseen osallistui myös Tampereen kaupungin virkamiehiä.

Tarkastusajankohtana päiväkodissa oli paikalla 46 lasta, muttei tarpeeksi kelpoisuusvaatimukset täyttävää henkilökuntaa. Vain kahdella paikalla olleella henkilökunnan jäsenellä oli tehtävän edellyttämä koulutus. Henkilökuntaan kuuluu 16 ihmistä, joista vain neljällä on tehtävään vaadittava kelpoisuus. Myös päiväkohdin johtajalta puuttuu lastentarhan opettajan kelpoisuus.

Ruokaa ei tarpeeksi ja laatu heikkoa

Tarkastajat havaitsivat, että ruokaa ei ollut lapsille tarpeeksi ja sen laatu oli heikkoa.

Ruuan loppumiseen oli systemaattisesti varauduttu muun muassa eineksillä ja omenilla. Lain mukaan lapselle on päivähoidossa järjestettävä lapsen ravitsemustarpeet täyttävä terveellinen ravinto. Tämä ei tarkastajien mukaan toteutunut päiväkodissa.

– Päiväkotiin tilataan lähtökohtaisesti liian vähän ruokaa, pääruuan lisukkeet ovat vähäiset ja maitoa ei ole lapsille tarjolla päivittäin ruokajuomaksi ja leivän käyttöä säännöstellään, raportissa todetaan.

Lisäksi ruokahuolto ja siivous aiheuttivat ajoittaista henkilöstövajausta lapsiryhmissä, minkä tarkastajat arvioivat lisäävän hoidettavien lasten turvallisuusriskiä.

Johtajan käytöksen tarkastajat kokivat arvaamattomaksi, uhkaavaksi ja hermostuneeksi.

– Tarkastustilanteessa hän käytti runsaasti vahvoja, ronskisti ilmaistuja käsitteitä.

Ilmoitus: Uhkasi työkaveriaan veitsellä päiväkodissa

Tarkastajat kiinnittivät myös erääseen alle 3-vuotiaiden ryhmän työntekijään, josta viranomaiset olivat saaneet ilmoituksen. Ilmoittajan mukaan hoitaja olisi kohdellut lapsia huonosti.

Esimerkkinä huonosta kohtelusta kerrottiin kovakourainen tarttuminen lapsiin ja lasten vaatteista retuuttaminen esimerkiksi huoneesta toiseen sekä pelottelu ikävillä asioilla, jos lapsi ei tottele eri tilanteissa.

Ilmoituksen mukaan työntekijä olisi lisäksi ajautunut lasten kuullen riitaan muun henkilökunnan kanssa. Lisäksi tämä olisi uhannut työtoveriaan veitsellä päiväkodissa.

Myös hoitajalta kysyttiin asiasta, jolloin tämä uhkaili oikeusprosessilla vastaavansa ilmiantoon ”antamalla paskaa niskaan samalla mitalla”.

Johtaja Scott Rizzo kiisti kuulleensa henkilöstön välisistä ristiriidoista. Tarkastajien mukaan johtaja oli hermostunut, kun asioita selvitettiin, ja suhtautui asioihin vähättelevästi tai kieltävästi.

Lasten altistuminen henkiselle väkivallalle mahdollista

Päiväkodin toiminnassa havaitut epäkohdat osoittautuivat niin vakaviksi ja lasten turvallisuutta vaarantaviksi, että toiminta päätettiin keskeyttää.

– Lasten altistuminen henkisen väkivallan kokemukselle on tarkastuksessa saatujen havaintojen perusteella mahdollista, vaikkei tarkastuksessa suoraan sellaisia tilanteita nähty, raportti summaa.

Epäkohtailmoituksissa oli kerrottu aikuisten huutamisesta, aikuisten riitelystä ja suoraan lapseen kohdistuvasta henkisen väkivallasta, kuten nolaamisesta, uhkailusta, kurittamisesta tai fyysisen koskemattomuuden vaarantumisesta alle 3-vuotiaiden ryhmässä.

Paljastuneiden epäkohtien vuoksi päiväkoti määrättiin suljettavaksi ensi viikon maanantaista alkaen.

 Esikoulu pysyy auki

–Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto (avi) määräsi English International School of Tampereen päiväkotitoiminnan keskeytettäväksi tänään.  

–Yksityinen English International School of Tampere toimii Tampereella neljässä toimipisteessä.

–Se järjestää päivähoitoa, iltapäiväkerhoja ja esiopetusta 1–8-vuotiaille lapsille.

–Esikoulun toiminta jatkuu normaalisti, eikä sen toiminnasta ole avin mukaan tullut esille mitään poikkeavaa–Päiväkodin johtajana ja pääopettajana toimii omistaja Scott Rizzo. Hän kertoo suorittaneensa opettajan tutkinnon Yhdysvalloissa Kalifornian osavaltion yliopistossa Los Angelesissa sekä tehneensä maisterintutkinnon Tampereen yliopistossa kansainvälisestä politiikasta ja sosiologiasta. 


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja