Yllätys tilastoissa: Määräaikaistalletusten keskikorko noussut ylimmilleen 10 vuoteen

Kotitalouksien uusien määräaikaistalletusten keskikorko on noussut viime kuukausina voimakkaasti. Asia käy ilmi Suomen Pankin tänään maanantaina julkaisemista tilastoista.

Syyskuussa 2022 uusien määräaikaistalletusten keskikorko oli 1,37 prosenttia. Vuosi sitten vastaavaan aikaan se oli 0,19 prosenttia. Myös vielä puoli vuotta sitten keväällä korko oli 0,36 prosenttia.

Viimeksi uusien määräaikaistalletusten keskikorko on ollut 1,37 prosentissa tasan kymmenen vuotta sitten syyskuussa 2012. Sen jälkeen talletuskorot olivat pitkään pohjamudissa. Alimmillaan korko kävi vuonna 2020, jolloin uudelle määräaikaistalletukselle sai korkoa 0,07 prosenttia.

Suomen Pankin mukaan syyskuussa 2022 uusia sopimuksia määräaikaistalletuksista tehtiin 240 miljoonan euron edestä, mikä on 170 miljoonaa euroa enemmän kuin elokuussa 2022 ja vuosi sitten vastaavana aikana.

Syyskuussa 2022 suurin osa uusista määräaikaistalletuksista, 71 prosenttia oli talletusajaltaan enintään yhden vuoden mittaisia.

Kun määräaikaistalletuksille maksettava korko laski 2010-luvun aikana, myös niiden suosio laski lähes yhtäjaksoisesti vuosikymmenen ajan. Edelleen syyskuun lopussa kotitalouksien talletustileillä olevista varoista vain pikkuruiset kaksi prosenttia eli 2,2 miljardia euroa oli määräaikaistalletuksia.

Kun korot ovat nyt nousseet, määräaikaistalletusten suosiossa näkyy Suomen Pankin mukaan pientä kohenemista.

Syyskuussa kotitalouksien määräaikaistalletusten kanta kasvoi elokuusta yli sadalla miljoonalla eurolla. Vuodentakaiseen verrattuna kanta kuitenkin vielä supistui 9,5 prosenttia, mutta Suomen Pankin mukaan supistumisvauhti on hidastunut selvästi.

Kotitalouksien yhteenlasketun talletuskannan vuosikasvuvauhti on hidastunut merkittävästi. Syyskuussa 2022 kasvuvauhti oli 3,7 prosenttia, kun se vielä vuosi sitten vastaavana aikana oli yli seitsemän prosenttia. Kannan arvo oli syyskuussa 113,6 miljardia euroa.

Kotitalouksien talletustileillä olevista varoista 92 prosenttia eli 104,5 miljardia euroa oli käyttötileillä. Syyskuussa 2022 käyttötilien keskikorko oli 0,03 prosenttia.

Lue myös:

    Uusimmat