Mainos

Ylitornion entinen seurakuntapastori menetti pappisoikeudet

Pappi menetti lupansa, sillä hän ei pysynyt evankelisluterilaisen kirkon tunnustuksessa. Pappi kieltäytyi esimerkiksi antamasta ripissä synninpäästöä.

Ylitornion seurakuntapastorina aiemmin toiminut Sampsa Kuusamo on menettänyt pappisoikeutensa harvinaisen oppiriidan takia. Oulun hiippakunnan tuomiokapituli on erottanut Kuusamon pappisvirasta siksi, että hän ei ollut pysynyt Suomen evankelisluterilaisen kirkon tunnustuksessa.

Tuomiokapituli pidätti Kuusamon pappisvirasta puoleksi vuodeksi viime helmikuussa. Tämän jälkeen Kuusamo ei ollut itse pyytänyt eroa tai osoittanut tahtovansa pysyä kirkon tunnustuksessa, joten tuomiokapituli päätti hakemuksetta antaa hänelle eron.

Tuomiokapituli katsoo, että Kuusamo on puheillaan ja toiminnallaan aiheuttanut hämmennystä Ylitornion seurakunnassa. Kuusamo on ilmoittanut, ettei hän voi sitoutua luterilaisen kirkon tunnustukseen Raamatun tulkinnassa. Harvinainen oppiriita koskee kirkon keskeisiä teemoja, muun muassa kastetta, ehtoollista ja rippikäsitystä. Kuusamo on esimerkiksi kieltäytynyt antamasta ripissä synninpäästöä.

- Tapaus ei ole ainutlaatuinen, mutta harvinainen. Oulun hiippakunnassa ei ole ainakaan kymmenen viime vuoden aikana tullut esiin samanlaista tapausta. Muutama vuosi sitten vastaavanlaisessa tilanteessa pappi pyysi itse eroa, Oulun hiippakunnan lakimiesasessori Osmo Rahja selvittää.

Tuomiokapituli antoi päätöksensä torstaina. Rahjan mukaan se on lopullinen.

- Sampsa Kuusamo ei tämän päätöksen jälkeen ole enää pappi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.