Yliäänikone Concorden taru loppuu huomenna

Yliäänikone Concorde on pian historiaa. Yli 30 vuotta lentäneet koneet laskeutuvat viimeistä kertaa Britanniaan Heathrown kentälle.

Concorde

Concorde-onnettomuus heinäkuussa 2000 oli lopun alkua. Lentokone putosi pian nousukiidon jälkeen lähellä Pariisia, 113 ihmistä sai surmansa.

Myöhemmissä tutkimuksissa onnettomuuden syyksi paljastui kiitoradalla ollut osa, joka iskeytyi vasemman siiven polttoainesäiliöön nousun aikana. Koko Concorde-laivue vedettiin korjaushalleihin runsaaksi vuodeksi ja muun muassa siiven polttoainekennoihin tehtiin parannuksia.

Kun Concordet vihdoin lensivät, tapahtuivat terrori-iskut Yhdysvalloissa. Ne lamaannuttivat lentoliikenteen ylipäätään ja yhdessä taloudellisen taantuman kanssa yhdistelmä teki Concordeista kannattamattomia.

Suunnitelmat olivat suuret

Kaksikertaista äänennopeutta lentävän koneen oli määrä johdattaa ilmailu uuteen aikaan. Sehän lensi Lontoosta New Yorkiin noin kolmessa tunnissa.

Concorde teki neitsytlentonsa keväällä 1969. Aikataulun mukainen liikenne alkoi vasta 1976. Siihen mennessä oli käynyt ilmeiseksi, että kone ei vastannut odotuksia.

Ympäristösyistä konetta voitiin lentää vain korkealla valtamerten yläpuolella ja öljykriisi teki polttoainetta ahmivat moottorit epätaloudellisiksi. Konetta toimitettiin asiakkaille lopulta vain 14 kappaletta - Englannin ja Ranskan omille lentoyhtiöille.

Ranskalaiset lopettivat keväällä

Huomenna Concorden tarinalle pannaan lopullinen piste, kun kolme British Airwaysin koukkunokkaa laskeutuu perä perään Heathrown kentälle. Air France lopetti lennot jo toukokuussa.

Moni miljonääri jää kaipaamaan luksusluokan lentoja.

- Se repii taivasta, se kuulostaa siltä, miltä lentokoneen pitääkin, kommentoi Sir Bob Geldof.

- Se näyttää juuri siltä, miltä koneen pitää näyttää. Se on kerrassaan upea, hän jatkaa.

Sulavalinjaiset teräslinnut museoidaan. Atlantin yli ehtii jatkossa hitaammallakin kiireellä.

Murray ennätysyritykseen

Ilmailun historiaa aikoo tehdä myös brittiläinen Jennifer Murray, jonka tavoitteena on lentää helikopterilla etelänavalta pohjoisnavalle.

Murray aloitti helikopterilennot vasta 54-vuotiaana. Vuonna 2000 hänestä tuli ensimmäinen nainen, joka on lentänyt yksin maapallon ympäri.

Ennätysyrityksessään hän lentää noin viisi tuntia kerrallaan. Matkan arvioidaan kestävän puoli vuotta.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 23.10.2003)

Lue myös:

    Uusimmat