Yli 35 vuotta sitten kadonneen 15-vuotiaan Piian mysteeristä uutta tietoa: Kotietsintä Jehovan todistajien tiloihin

Heikki Ristikankareen tytär Piia, 15, katosi 30 vuotta sitten – aktiiviset murhatutkimukset aloitettu nyt uudelleen 8:31
Heikki Ristikankareen tytär Piia, 15, katosi yli 35 vuotta sitten – katso Rikospaikan raportti vuodelta 2018.

Vuonna 1988 kadonneen Piia Ristikankareen murhatutkinnassa on tehty vuoden aikana paljon uusia tutkintatoimia. Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Matti Airaksinen vahvistaa MTV Uutisille, että poliisi on tehnyt erityisen kotietsinnän ulkopuolisen yhdistyksen tiloihin.

– Menimme tällaisen varsinaiseen asiaan kuulumattoman yhdistyksen tiloihin. Erityinen kotietsintä toteutettiin tuomioistuimen luvalla syyskuussa.

KATSO VIDEO: Rikospaikka-ohjelma kävi tapaamassa Piia Ristikankareen isää viime keväänä.

Jehovan todistajiin kohdistuvista toimista kertoi aiemmin tänään Helsingin Sanomat. Lehden mukaan kotietsinnän kohteena olivat Jehovan todistajien valtakunnansali Paimiossa ja Jehovan todistajien Suomen-haarakonttorin arkisto Vantaalla.

Kyse on ollut MTV:n tavoittaman Airaksisen mukaan varmistamisesta ja poissulkemisesta vanhaan murhatutkintaan liittyen. Kotoaan mystisesti kadonneen 15-vuotiaan Piia Ristikankareen perhe kuului Jehovan todistajiin ja osallistui aktiivisesti Paimion valtakunnansalin toimintaan.

Sittemmin perhe on jäänyt pois seurakunnan toiminnasta. Poliisi tutkii tapausta murhana, mutta Piian ruumista ei ole koskaan löydetty. 

Poliisi: Jehovan todistajat eivät osallisia tapaukseen

Tutkinnanjohtaja Airaksinen ei kommentoi, millaisia tietoja poliisi pyrki tiloista hakemaan tai löysivätkö tutkijat uusia todisteita.

Poliisi ei kuitenkaan pidä Jehovan todistajia osallisena tapaukseen, eikä yhdistystä tai esimerkiksi sen nykyistä johtoa epäillä rikoksesta.

Erityinen kotietsintä tehdään tapauksissa, joihin yleistä kotietsintää ei ole mahdollista tehdä tiloissa mahdollisesti olevien takavarikkokiellon piirissä olevien, tutkintaan liittymättömien tietojen vuoksi. Lupaa erityiseen kotietsintään haetaan tuomioistuimelta ja etsintävaltuutettu on mukana etsinnässä.

Isä pidätetty, myös veljeä kuulusteltu

Etsinnän lisäksi Ristikankareen tutkinnassa on tehty viime vuoden aika runsaasti muitakin tutkintatoimenpiteitä. Piia Ristikankareen 85-vuotias isä oli syyskuussa pidätettynä ja kuulusteltavana asiaan liittyen. Kotitaloon tehdyssä uudessa etsinnässä muun muassa piikattiin auki autotallin lattia. 

MTV Uutisten tietojen mukaan myös Piian veljeä kuulusteltiin uudelleen todistajana samassa yhteydessä. Veli oli Piian kadotessa 14-vuotias ja viimeinen henkilö, joka on nähnyt Piian elossa.

Airaksinen ei kommentoi perheeseen kohdistuneita tutkintatoimia.

Aiemmin syksyllä Yle on kertonut myös tutkintaan liittyvään henkilöautoon kohdistetuista uusista toimista.

Lue myös:

    Uusimmat