Yli 20 muumiota matkasi Kairon keskustan läpi – video: Tältä näytti historiallinen faaraoiden kultainen paraati

Kairossa yli 20 muumiota kuljetetaan keskustan läpi kultaisessa paraatissa 1:58
Kairossa kuljetettiin yli 20 muumiota keskustan läpi – katso video näyttävästä kultaisesta paraatista!

Egyptin pääkaupungissa Kairossa nähtiin tänään historiallinen muumioiden paraati. Yhteensä 22 muinaisen egyptin kuninkaallista halki Kairon keskustan.  

Muumiot ovat olleet vuosikymmeniä Kairon Egyptiläisessä museossa, ja nyt uutena määränpäänä on Egyptiläisen sivilisaation kansallismuseo.  

– Valitsimme Egyptin sivilisaation kansallismuseon, koska haluamme, että ensi kertaa muumioiden esittely on sivistynyttä ja opettavaista, eikä viihdettä, perustelee egyptologi ja Egyptin valtion pääarkeologi Zahi Hawass

Uuden valtakunnan kuninkaallisia

Kulkueen kuninkaalliset ovat pääosin Egyptin Uuden valtakunnan ajalta vuosilta 1550–1069 ennen ajanlaskun alkua.  

Paraatissa ovat mukana muun muassa Ramses II, joka hallitsi Egyptiä 1200-luvulla ennen ajanlaskun alkua, sekä kuningatar Hatshepsut, jonka valtakausi ajoittuu 1400-luvulle ennen ajanlaskun alkua. 

Kuningatar Hatshepsut oli pisimpään hallinnut naispuolinen faarao. 

Kultaakin kalliimpi lasti 

Jokainen muumio on asetettu viiden kilometrin matkan ajaksi erityiseen typellä täytettyyn kapseliin, jotka on asetettu tarkoin suunnitelluille kullanvärisille vaunuille.  

Myös tiet paraatin varrelta on päällystetty uudelleen varmistaakseen tasaisen kuljetuksen kallisarvoiselle lastille. 

Juhlakulkueessa siirretään yhteensä 18 kuningasta ja neljä kuningatarta.

Spektaakkelilla kunnioitetaan faraoita

Kairon amerikkalainen yliopiston egyptologian professorin Salima Ikramin mukaan faaraot voitaisiin myös siirtää salassa katseilta yöaikaan, mutta suurella paraatilla kunnioitetaan muinaisen egyptin kuninkaallisia paremmin.  

– Kun teemme sen näin juhlallisesti, muumiot saavat ansaitsemansa kunnioituksen. Nämä ovat Egyptin kuninkaita, faraoita, joten näytämme tällä tapaa kunnioitusta, Ikram jatkaa.  

Faaraoiden uutena lepopaikkana toimiva museo avataan yleisölle sunnuntaina, ja muumiot tulevat ihmisten nähtäväksi jälleen kahden viikon kuluttua. 

Korjaus 22:56: Korjattu jutun alussa ollut muumioiden kokonaismäärä 22:een. Alun perin määräksi kerrotiin 20.

Lue myös:

    Uusimmat