THL suosittaa koronapassin käytön keskeyttämistä – näin asiaa kommentoi Mika Salminen

1:06
THL:n Salminen: Pitää miettiä, toimiiko koronapassi korkeimman riskin epidemiatilanteessa niin kuin sen pitäisi toimia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittaa hallitukselle koronapassin käytön keskeyttämistä.

Asiasta kertoi THL:n johtaja Mika Salminen sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja THL:n järjestämässä infossa.

– THL:n on antanut sosiaali- ja terveysministeriölle (STM) ja valtioneuvostolle lausuntonsa koskien laajemminkin sitä, mitä keinoja tässä epidemiatilanteessa pitäisi harkita. Yksi niistä on, että pitäisi harkita sitä, että onko koronapassi juuri tässä tilanteessa ja korkean riskin tilanteissa keino, joka toimii sillä tavalla kuin sen pitäisi eli riskejä vähentävästi, Salminen kertoi.

Korkean riskin tapahtumia ovat esimerkiksi ravintoloista yökerhot, baarit ja pubit, sisätiloissa järjestettävät konsertit ja urheilutapahtumat.

– Tällähän hetkellä koronapassilla voidaan välttää kokonaan rajoitukset, joiden tarkoituksena on vähentää tartuntariskiä tiloissa, joissa sitä käytetään. Tällaisessa tilanteessa, jossa tartunnat leviävät voimakkaasti, riskit kasvavat. Silloin tulee pohdittavaksi, että onko tämä riittävä keino.

Koronapassi on mahdollista ottaa väliaikaisesti pois käytöstä valtioneuvoston asetuksella. STM:n mukaan sote-ministeriryhmä pohtii asiaa tiistaina ja tekee asiasta esityksen valtioneuvostolle, joka kokoustaa tiistaina iltapäivällä.

HUSin Asko Järvinen MTV:lle: Koronapassi on vanhentunut

Aiemmin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) infektiotautien ylilääkäriAsko Järvinen kertoi MTV Uutisille, että koronapassi ei tällä hetkellä toimi tehokkaasti.

– Koronapassi ei tällä hetkellä omikronin yleistyessä anna samanlaista turvaa sen takia, että omikronvariantti pystyy tarttumaan myös kahden rokotteen saaneisiin ja he pystyvät tartuttamaan tautia eteenpäin. 

– Silloin, kun passi perustuu rokotussuojaan, se ei anna samanlaista suojaa siltä, että jos menee tilaisuuteen koronapassin kanssa, niin voitaisiin tartunnoilta välttyä. Siinä mielessä tavallaan koronapassi on lääketieteellisesti väliaikaisesti hieman vanhentunut.

Juttua päivitetty kello 13.25: Lisätty THL:n Mika Salmisen kommentit sekä Salmisen kertoma tieto THL:n antamasta lausunnosta. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja