Yle: Maahanmuuttovirasto on myöntänyt thaimaalaisille naisille työlupia hierontatyöhön ihmiskauppaa torjuvien viranomaisten tietämättä

Maahanmuuttovirasto on Ylen mukaan myöntänyt työlupia thaimaalaisille naisille hierontatyötä varten, eivätkä ihmiskauppaa torjuvat viranomaiset ole olleet siitä tietoisia.

Ylen uutisen mukaan luvat tulivat poliisin tietoon, kun Lapin poliisi teki valvontaiskun alueen thaihieromoihin. Valtaosalla valvontaiskussa tarkastetuista työntekijöistä oli kuitenkin pysyvä oleskelulupa Suomeen.

Vuosina 2011–2022 thaimaalaisille on myönnetty hierontatyöhön lupia kaikkiaan 11, joista seitsemän on myönnetty tänä vuonna. Maahanmuuttovirasto ei kommentoi sitä, onko lupia myönnetty pornosivustoilla mainostaviin thaihierontaliikkeisiin.

Ylen haastattelema työntekijöiden oleskeluluvista vastaava johtaja Tuuli Huhtilainen Maahanmuuttovirastosta kertoo, että mahdollisten seksipalveluiden myyminen ei sinällään ole este oleskeluluvalle, koska seksin myyminen ei ole Suomessa laitonta.

Ihmiskauppa ja paritus kuitenkin ovat, ja poliisi on epäillyt vuosien aikana, että joissakin thaihieromoissa tätä olisi tapahtunut. Thaihierontaliikkeet jäävät myös Ylen mukaan aluehallintoviraston työsuojelun valvonnan ulkopuolelle, koska moni liikkeissä työskentelevä on itsenäisen yrittäjän asemassa.

Hieromatyöhön myönnetyistä luvista ei ole aiemmin Ylen mukaan ollut tietoinen sen paremmin ihmiskaupan torjuntatyötä koordinoivassa oikeusministeriössä kuin yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistossa.

Poliisin mukaan useita tuhansia ihmiskaupparikoksia jää piiloon - värvääjät vaativat ulkomaisilta työntekijöiltä kynnysrahaa 2:17
Katso myös: Poliisin mukaan useita tuhansia ihmiskaupparikoksia jää piiloon - värvääjät vaativat ulkomaisilta työntekijöiltä kynnysrahaa

Lue myös:

    Uusimmat