Mainos

Yksityisyyttä teinin huoneeseen

Siskot, veljet, äidit, isät… Kaikilla tuntuu olevan asiaa juuri sinun huoneeseesi, juuri nyt! Miten epätoivotuista vieraista pääsee eroon?

Jokainen teini-ikäinen kaipaa yksityisyyttä, mutta suurissa perheissä sitä on hankalaa saada. Pienemmät sisarukset tai siivousta rakastava äitisi saattavat ilmaantua huoneeseesi juuri silloin, kun sitä vähiten kaipaat.

Wikihow.com neuvoo, kuinka pääset eroon yllätysvieraista.

Tule puolitiehen vastaan

Määritä säännöt, ja kerro niistä perheellesi. Ripusta oveesi kyltti, jossa ilmaiset, että toivot kaikkien koputtavan. Älä uhkaile vieraita hirveällä kohtalolla, mutta tee selväksi, ettet arvosta heidän tunkeiluaan.

Selvitä, miksi ihmiset käyvät huoneessasi. Onko heillä jokin perustelu käytökselleen? Tee kaikkesi, jotta tämä syy muuttuu pelkäksi tekosyyksi, joka ei anna aihetta loukata yksityisyyttäsi. Haluaako siskosi lainata vaatteitasi, veljesi tietokonettasi? Kenties isäsi on pakko imuroida huoneesi juuri tänään?

Tule perhettäsi puolitiehen vastaan. Luo veljellesi oma tili tietokoneelle, ja ilmoita, että sitä saa käyttää sinun ollessasi poissa. Suojaa oma tilisi salasanalla. Kerro siskollesi, että hän voi lainata vaatteita silloin, kun sinäkin pukeudut - muina aikoina hän ei ole tervetullut huoneeseesi. Imuroi itse huoneesi, jotta vanhempasi säästyvät vaivalta eivätkä enää ramppaa yksityisessä tilassasi.

Käytä huonettasi

Pysy kaidalla tiellä! Jos vanhempasi epäilevät, että sinulla on ongelmia tai salailet jotain, he saattavat vierailla huoneessasi entistä ahkerammin.

Vietä aikaa kotona. Perheesi saattaa tottua koputtamaan, jos tietää sinun olevan paikalla. Koputtaminen kuitenkin jää usein väliin, jos et koskaan ole kotona! Näytä perheellesi, että huoneesi on käytössä.

Vaadi rauhallisuutta läksyjen takia. Tämä saa usein vanhemmat pitämään pienet sisarukset pois huoneestasi. Pyydä esimerkiksi kahden tunnin lukurauhaa päivittäin. Tämän ajan voi oikeasti käyttää myös lukemiseen, ei pelkkään koneella istumiseen!

Rahaa tai ulos

Ripusta oveesi kirjekuori ja vaadi tippiä jokaisesta vierailusta. Aloita muutamasta kymmenestä sentistä, ja nosta hintaa hitaasti. Ilmoita, että sinun täytyy korottaa maksua, koska huoneesi näyttää olevan niin suosittu matkailukohde perheesi keskuudessa.

Jos muu ei auta, sinun on vain elettävä tilanteen kanssa. Suojaa tietokoneesi salasanalla ja piilota arvokkaimmat esineesi korkeille hyllyille tai lukolliseen rasiaan. Pyydä vanhemmiltasi lukkoa oveen ja tarjoudu tekemään jotain vastapalvelukseksi.


Helmi myös Twitterissä, tutustu!

MTV3/Helmi/Maria Aarnio

Lähde: Wikihow.com

Kuvat: Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.