R2 (Suomi)
Valmistusvuosi 1977. Ohjaus Sir Richard Attenborough. Tuotanto Metro-Goldwyn-Mayer / FS-Film Oy. Kuvaformaatti 16:9 Anamorfinen Widescreen 2.35:1, ääni DD 5.1. Kesto 169 min.
Aikanaan maailman kalleimman elokuvan tittelin saanut Yksi silta liikaa kertoo tarinan 2. maailmansodan yhdestä verisimmistä taisteluista. Normandian maihinnousu sai aikaan hyvänolontunteen liittoutuneiden johdossa ja varsinkin jenkkikenraali Pattonin ja brittikenraali Montgomeryn keskinäinen taisto siitä, kenestä tulee sodan todellinen sankari aiheutti operaation, jota kutsuttiin nimellä Market Garden. Syyskuisen operaation piti johtaa siihen, että sota päättyisi jo seuraavana jouluna. Epäonnistumiset suunnitteluvaiheessa ja huono onni johtivat siihen, että operaatiossa kaatui enemmän liittoutuneiden joukkoja kuin Normandiassa.
Yksi silta liikaa perustuu Cornelius Ryanin samannimiseen kirjaan, josta sen käsikirjoitti elokuvaksi William Goldman. Elokuvan todellinen sankari on kuitenkin tuottaja Joseph E. Levine, joka ennen kuvauksia uhrasi miljoonia dollareita saadakseen haluamansa tähtikaartin mukaan. Elokuvan näyttelijäluettelo on täynnä 70-luvun tähtiä: Robert Redford, Gene Hackman, James Caan, Michael Caine, Elliot Gould, Ryan O'Neal, Sean Connery, Anthony Hopkins, Dirk Bogarde, Maximilian Schell, Laurence Olivier ja Liv Ullman. Tähtikaarti paneutui rooleihinsa antaumuksella ja tuloksena on hieno elokuva hurjasta taistelusta Hollannissa. Elokuva ei saanut aikanaan yhtään Oscar-ehdokkuutta. Syyksi epäiltiin elokuvan liiallista todenmukaisuutta: liittoutuneet kun eivät voittaneetkaan taistelua, josta elokuva kertoo.
Operaatio Market Gardenin piti vapauttaa Hollanti ja avata liittoutuneille tie kohti Berliiniä. Liittoutuneiden laskuvarjojoukkoja pudotettiin vihollisten linjojen taakse Arnhemiin ja Nijmegeniin, jonne he jäivät loukkuun. Joukkojen piti vallata kaupungit ja niiden sillat ja pitää asemansa pari päivää, kunnes lisävoimat saapuisivat. Päivät kuluivat eikä apujoukkoja kuulunut. Kaiken lisäksi siltoja ei saatukaan vallattua ja joka paikassa liittoutuneet kohtasivat voimakasta vastarintaa. Lopulta kenraalit myönsivät tehneensä virheen ja liittoutuneet joutuivat vetäytymään.
Ykköslevyllä olevan elokuvan voi katsoa käsikirjoittaja Goldmanin kommenttiraidalla varustettuna tai triviatekstityksellä. Kakkoslevyllä on elokuvan ja itse operaation ansaitsemat lisukemateriaalit. Heroes from the sky -dokumentti kestää 42 minuuttia ja siinä kerrotaan, miten kirjan kirjoittanut Ryan kuoli 2 kuukautta kirjan julkaisun jälkeen ja kirjailijalle tekemänsä lupauksen mukaisesti tuottaja Levine teki kaikkensa, jotta kirja saataisiin myös tehtyä elokuvaksi. Lisäksi dokumentissa saavat puheenvuoron elokuvan tekoon osallistuneet käsikirjoittaja, lavastaja, art director sekä jokunen operaatioon osallistunut veteraani, jotka toimivat elokuvan henkilöhahmojen esikuvina. Onnistuneen dokumentin erikoinen puoli on leikkaus, jossa faktakohtiin on leikattu pätkiä ja onelinereitä elokuvasta.
Toinen dokumentti, tai pikemminkin kooste, on 17-minuuttinen A distant battle, jossa operaatioon osallistuneet veteraanit muistelevat omia kokemuksiaan em. operaatiosta ja sodasta yleensä.
Alkuperäisen teatteritrailerin lisäksi lisukkeena nähdään Sir Richard Attenborough'n 18-minuuttinen haastattelu, jossa ohjaaja kertoo oman puolensa elokuvan syntymisen tarinasta. Viimeisenä lisämateriaalilevyltä löytyy reilun 10 kuvan galleria, joka koostuu otoksista, joissa tuottaja Levine poseeraa leffan tähtien kanssa kuvauspaikoilla.
Operaatio Market Garden on uskomaton tapahtuma ja siitä tehty elokuva vielä uskomattomampi, varsinkin kun se on tehty 70-luvulla, jolloin kuvia ja efektejä ei pystytty tekemään digitaalisesti tietokoneella. Lisukemateriaali on myös uskomattoman hyvää, ainoa miinus on, ettei tähtikaartia ole haastateltu millään tavoin. Toinen pieni miinus tulee siitä, ettei lisukkeita ole tekstitetty suomeksi, mutta englantia osaaville tämä ei ole suuri ongelma. Kaiken kaikkiaan todella hieno paketti, joka jää tänä dvd-aikana ikävästi heikompien sotaleffojen varjoon.
Leffa: *****
Levy: *****
Teksti: Toni van der San