YK varoittaa: ISIS-naisten vaarallisuutta on aliarvioitu – "Naisella voi olla useita rooleja terroristijärjestöissä"

9:07
MTV Uutiset Live: Suomeen palanneiden Isis-äitien taustat puhututtavat – voiko ääriajattelusta päästä eroon?

Yhdistyneet kansakunnat varoittaa, että terroristijärjestö Isisin naisjäsenten vaarallisuutta on aliarvioitu sukupuolirooleihin liittyvien stereotypioiden vuoksi, kertoo The Independent.

YK:n turvallisuusneuvoston alaisen Counter-Terrorism -komitean toiminnanjohtaja Michele Coninsx vahvistaa asian The Independentille.

– Valtioiden ei tulisi hyväksyä naisten roolin politisoimista ja sensatisointia terrorismissa, Coninsx sanoo.

The Independentin artikkelissa nostetaan esiin Shamima Begumin tapaus.

Begum lähti 15-vuotiaana Britanniasta Syyriaan liittyäkseen Isisiin, mutta haluaa nyt palata takaisin Britanniaan. Maa ei ole kuitenkaan hyväksynyt häntä takaisin.

Coninsxin mukaan useat maat ovat poistaneet jihadistien kansalaisuuksia, jotta nämä eivät voisi palata takaisin.

Jotta kansalaisuus voidaan poistaa, jotkut maat vaativat, että jihadisti tuomitaan rikoksesta.

– Kansainvälisen lain mukaan yksikään yksilö ei saa olla ilman kansalaisuutta, hän täsmentää.

"Lain täytyy ottaa huomioon naisten erilaiset roolit terroristijärjestöissä"

Toiminnanjohtaja huomauttaa, että kaikilla valtioilla tulisi olla räätälöity ja sukupuolen huomioon ottava rikoslaki.

– Lain täytyy ottaa huomioon ne erilaiset roolit, joita naisella voi olla terroristijärjestöissä. Tämä rooli voi olla myös väkivaltainen. Lisäksi on otettava huomioon erinäiset lieventävät asianhaarat, kuten sellaiset, joissa heidät on pakotettu liittymään Isisin riveihin, Coninsx sanoo.

Useat brittinaiset ovat osoittautuneet korkean luokan radikaaleiksi. Begum on yksi brittinaisista, joita pidetään Syyrian vankileirillä.

Syyrian demokraattiset voimat on toistuvasti vedonnut siihen, että valtioiden tulisi kuljettaa kansalaisensa vankileireiltä takaisin lähtömaahansa.

 Britannia on vielä tähän mennessä kieltäytynyt.

"Sukupuolirooleihin liittyy ajatus naisesta uhrina"

CTED:n raportissa muistutetaan, että ISIS-naiset voivat olla samanaikaisesti sekä terrorijärjestön tukijoita että uhreja. Lisäksi raportissa todetaan, että Kalifaattiin liittyneet naiset ovat tukeneet sotarikoksia ja terrori-iskuja.

– Siinä missä naiset ovat usein aktiivisia esimerkiksi verkkopropagandassa ja rekrytoijina, heidän osallistumisensa esimerkiksi väkivaltaan on usein huonosti dokumentoitua Isisiin liittyvien sukupuoliroolien vuoksi, raportissa sanotaan.

Raportissa sanotaan myös, että ISIS-naisten roolia ei aina oteta tarpeeksi vakavasti siksi, että perinteisiin sukupuolirooleihin kuuluu ajatus naisesta esimerkiksi uhrina.

CTED vetoaa kaikkiin maihin ja toivoo näiden ottavan vakavasti myös naisten roolin Isisin riveissä, mutta samalla ottavan huomioon myös kaikki muut mahdolliset asianhaarat.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja