YK pui Ahtisaaren Kosovo-ehdotusta

Neuvottelujen on ennustettu jatkuvan YK:n turvallisuusneuvostossa useita viikkoja. Kosovolle ehdotetaan valvottua itsenäisyyttä ja sen serbivähemmistölle suojattua asemaa.

YK:n turvallisuusneuvosto on parhaillaan aloittamassa presidentti Martti Ahtisaaren Kosovo-suunnitelman käsittelyn. Suunnitelman hyväksyminen merkitsisi Serbiaan virallisesti kuuluvan Kosovon itsenäistymistä EU:n valvonnassa.

Presidentti Ahtisaaren oli määrä esitellä suunnitelmaa turvallisuusneuvostolle. Paikalle New Yorkiin on saapunut myös Serbian pääministeri Vojislav Kostunica.

Turvallisuusneuvoston uskotaan puivan suunnitelmaa useita viikkoja.

Kostunica on sanonut luottavansa siihen, että Venäjän tuki estää Kosovon itsenäistymisen. Venäjä on vaatinut uuden Kosovo-välittäjän nimittämistä Ahtisaaren tilalle ja Kosovon tulevaisuutta koskevien neuvottelujen jatkamista Serbian ja albaanienemmistöisen Kosovon kesken.

Eräät asiantuntijat pitävät kuitenkin epätodennäköisenä, että Venäjä käyttäisi veto-oikeuttaan ja estäisi Ahtisaaren suunnitelman hyväksymisen turvallisuusneuvostossa. Venäläinen politiikan tuntija Fjodor Lukjanov sanoi serbialaisessa Blic-lehdessä tänään, että "kaikki tietävät -- Serbian menettävän Kosovon". Lukjanovin mukaan Venäjä ei aio asettua törmäyskurssille lännen kanssa Kosovon vuoksi.

Yhdysvallat ja EU ovat sanoneet Kosovon valvotun itsenäisyyden olevan ainoa vaihtoehto välttää väkivaltaisuuksien puhkeamista Kosovossa, jonka asukkaista 90 prosenttia on albaaneja. Myös YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon sanoi tänään tukevansa täysin Ahtisaaren ehdotuksia.

Mikäli Venäjä estää Ahtisaaren suunnitelman hyväksymisen, julistautuu Kosovo asiantuntijoiden mukaan todennäköisesti itsenäiseksi.

Ahtisaari itse on sanonut Kosovon itsenäisyyden olevan ainoa realistinen vaihtoehto

Ahtisaaren suunnitelmassa esitetään Kosovolle perustuslakia, lippua ja kansallislaulua sekä oikeutta liittyä kansainvälisiin järjestöihin. Serbivähemmistön asema luvataan suojata.

Kosovo jäisi EU:n valvontaan, ja Naton johtamat joukot pysyisivät Kosovossa turvaamassa rauhaa ja vakautta. Kosovon 100 000 serbiä saisivat itsehallinnon ja suojelua.

Kosovo on ollut YK:n hallinnossa vuodesta 1999.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat