Mainos

YK:n päämaja jättiremontin tarpeessa

New Yorkin keskustassa kohoava 39-kerroksinen YK:n päämaja on rappeutumassa tyystin. Vesiputket sekä viemärit vuotavat ja rakennuksen seinissä on vaarallista asbestia. 48 vuotta vanhassa rakennuksessa ei ole myöskään paloturvajärjestelmää.

YK

Vanhojen rakenteiden vuoksi energiaa kuluu tarpeettoman paljon. YK:n hallintoportaan mukaan päämaja on terveysriski siellä työskenteleville.
-Rakennus on ollut erittäin toimiva, mutta se on rakennettu 50-luvun sääntöjen mukaan. Nykyään se rikkoo kaikkia kaupungin rakennusmääräyksiä, sanoo YK:n hallinnosta vastaava Joseph Connor. Hänen mukaansa perusteellinen remontti tulisi halvemmaksi kuin kaiken aikaa meneillään oleva pikkuvikojen korjailu.

YK:n mukaan remonttiin tarvittaisiin vähintään 6,3 miljardia markkaa seuraavan kuuden vuoden aikana. Rahan saaminen saattaa olla kuitenkin melkoinen ongelma, sillä järjestön budjetti on erittäin tiukka ja 189 jäsenmaan pitäisi pystyä yhdessä sopimaan kuluista. Valtaosa kustannuksista lankeaisi Yhdysvaltojen osalle. Maa on kuitenkin jo muutenkin velkaa järjestölle. YK:ta nykyisin nihkeästi rahoittanut Yhdysvaltain kongressi saattaa kieltäytyä lisäkustannuksista tyystin.

Rockefellerin tukema maamerkki

East River -joen varrella Manhattanilla sijaitseva YK:n päärakennus on kuuluisa turistinähtävyys New Yorkissa. Yhdysvallat halusi toisen maailmansodan jälkeen päärakennuksen ehdottomasti omalle maaperälleen, joten järjestölle taattiin korotonta lainaa rakennuskustannuksiin. Upporikas John D. Rockefeller lahjoitti YK:lle 8,5 miljoonaa dollaria tontin lunastamiseen ja lisäksi New Yorkin kaupunki antoi lisärahoitusta hankkeelle. Suunnittelutyöhän osallistui arkkitehtejä 11 maasta.

Yhdysvaltojen kiinnostus YK:n päämajaan sekä koko järjestön olemassaoloon on kuitenkin viime aikoina hiipunut eikä apua päämajan kunnostukseen enää irtoa ainakaan vapaaehtoisesti.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.