Mainos

YK:n järkyttävä Kongo-raportti: "Kaikki kylän naiset raiskattiin"

Järjestelmällisiä joukkoraiskauksia tapahtui Kongossa heinä–elokuussa huomattavasti enemmän kuin mitä tähän mennessä on pelätty. YK:n tuoreessa raportissa arvellaan, että yli 500 naista joutui raiskauksen uhriksi. Luku on kaksinkertainen aiempiin arvioihin verrattuna. Järkyttävät seksuaalirikokset ovat tapahtuneet pääosin Pohjois- ja Etelä-Kivun maakunnissa.

Raiskausten uhrien joukossa on myös useita lapsia, YK:n raportin mukaan iältään 7-15-vuotiaita tyttöjä. Raiskausten takana ovat hallitusta vastustavat kapinallisjoukot. Myös paikallisten sotilaiden on epäilty syyllistyneen raiskauksiin.

- Olemme saaneet raportteja, joiden mukaan yhdessä kylässä raiskattiin järjestelmällisesti jokainen kylän nainen, kertoo YK:n asiantuntija uutiskanava CNN:n mukaan.

Kapinalliset hyökkäsivät heinä-elokuun vaihteessa useisiin syrjäisiin kongolaiskyliin ja estivät tiesuluilla kyläläisten pääsyn pois alueilta. Useissa tapauksissa uhrit joutuivat kerrallaan kuuden miehen raiskaamaksi.

Kapinallisten kerrotaan myös ryöstäneen kyliä sekä sytyttäneen tuleen satoja taloja.

Milloin YK sai tietoonsa raiskaukset?

Kansainvälisiä rauhanturvajoukkoja on arvosteltu jyrkästi siitä, että ne eivät ole kyenneet estämään julmia seksuaalirikoksia kriisialueella.

Hämmennystä on herättänyt lisäksi ristiriitaiset tiedot siitä, milloin YK kuuli ensimmäisen kerran raiskauksista.

YK kertoi Kongon rikoksista julkisuuteen ensimmäisen kerran elokuun 22. päivä. Järjestön mukaan se sai ensimmäiset raportit raiskauksista avustusjärjestö IMC:ltä (International Medical Corps) elokuun 12. päivä. IMC puolestaan ilmoitti informoineensa YK:ta tilanteesta jo elokuun kuudes päivä.

Eilen YK kuitenkin myönsi, että raiskausepäilyistä oli saatu ensimmäisiä tietoja jo heinäkuun lopussa.

YK on vaatinut, että raiskauksiin syyllistyneet henkilöt etsitään, ja että heitä vastaan nostetaan sotarikossyytteeet.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.