Yhteiskunnan odotukset masentavat äitejä

Yhteiskunnan odotukset luovat naisille paineita selviytyä työ- ja perhe-elämästä moitteettomasti. Tämän seurauksena yhä useampi äiti vajoaa masennukseen huomatessaan ettei kykene selviytymään kaikesta täydellisesti.

Samaan aikaan kun naisten odotetaan luovan uraa, pitäisi heidän myös omistautua lapsilleen täysipainoisesti, unohtamatta aviomiehen tarpeita.

Sarah Jessica Parkerin uusin elokuva Kate Reddy - täydellä teholla yötä päivää on täydellinen esimerkki, siitä mitä naisilta nykypäivänä odotetaan. Elokuvassa hän näyttelee työssäkäyvää äitiä, joka yrittää epätoivoisesti tasapainoilla avioliiton, lasten, sekä erittäin stressaavan työn välillä.

Psykoteraputti Marni Eisenberg huomauttaa elokuvan tukevan ajatusta, jonka mukaan naisilla paineet suoriutua työstä ja perhe-elämästä täydellisesti johtavat monella masennukseen.

Eisenberg huomauttaa, että elokuva vahvistaa Washingtonin yliopiston teettämää tutkimusta, missä huomattiin masennuksen olevan erittäin yleinen niiden äitien keskuudessa, jotka odottavat pärjäävänsä kaikessa täydellisesti.

– Jokainen äiti tietää, ettei vuorokaudessa ole tarpeeksi tunteja hoitaa kaikkia asioita, vaikka olisi vain kotiäiti, Eisenberg sanoo.

– Viesti, että äitien pitäisi pystyä hoitamaan työ- ja perhe-elämä täydellisesti ja tasapainoisesti on erittäin vaarallinen. Yhä useampi nainen huomaa epäonnistuvansa tässä tehtävässä ja vaipuu masennukseen. Masennus ei johdu roolien määrästä vaan odotuksista mitkä eivät täyty.

Kolmen lapsen äitinä Eisenberg tietää itse äitiyden tuomat haasteet ja turhaumat.

– Nykypäivänä suurin testi äitiydessä on selvitä paineista, mitkä yhteiskunnan odotukset aiheuttavat. Enää ei riitä, että omistaudut lapsillesi kokopäiväisesti. Sinun pitää myös menestyä työssäsi, hoitaa kotityöt moitteettomasti ja pitää huolta sosiaalisesta elämästäsi.

MTV3/Helmi

Kuva: Shutter

Lähde: femailfirst.co.uk

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja