Yhdysvalloissa odotetaan maanantaina koittavaa täydellistä auringonpimennystä

Hotellit on monin paikoin varattu täyteen jo kuukausia sitten.

Meksikossa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa päästään maanantaina näkemään harvinainen täydellinen auringonpimennys.

Pimennys alkaa aamupäivällä paikallista aikaa Meksikosta. Pimennyksen reitti kulkee Yhdysvaltojen halki lounaasta koilliseen ja päätyy Kanadan puolelle auringon laskiessa.

Täydellinen pimennys on nähtävissä useista suurkaupungeista, kuten Dallasista, Indianapolisista, Clevelandista, Buffalosta ja Montrealista. Esimerkiksi Clevelandissa ja Montrealissa koulut suljetaan ennen aikojaan, jotta oppilaat näkisivät pimennyksen.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan arvion mukaan täydellisen auringonpimennyksen reitillä asuu miltei 32 miljoonaa ihmistä. Osittainen auringonpimennys näkyy vielä paljon laajemmalla alueella, sillä Nasan mukaan se on nähtävissä Yhdysvaltain kaikista osavaltioista.

Auringonpimennyksen taloudellisten vaikutusten on arvioitu nousevan jopa miljardeihin dollareihin. Esimerkiksi hotellit parhailta katselupaikoilta on varattu täyteen jo kuukausia sitten.

Auringonpimennys kiehtoo myös tutkijoita. Tiedeyhteisö pyrkii selvittämään sen vaikutuksia muun muassa Maan ilmakehään ja eläinten käyttäytymiseen.

Edellisen kerran täydellinen auringonpimennys nähtiin Yhdysvalloissa vuonna 2017. Nyt sitä pääsee todistamaan aiempaa useampi, sillä reitti osuu tiheämmin asutuille aluille. New York Timesin mukaan täydellinen auringonpimennys osuu laajemmin Yhdysvaltojen alueelle seuraavan kerran 20 vuoden päästä.

Lue myös:

    Uusimmat