Yhdysvallat suunnittelee dna-näytteiden ottamista kaikilta laittomasti maahan tulleilta – ajatukselle kriittinen vastaanotto: "Tähän liittyy vakavia yksityisyyttä koskevia huolia"

Yhdysvaltain viranomaiset suunnittelevat dna-näytteen ottamista kaikilta laittomasti maahan tulleilta, kertovat viranomaislähteet. Näytteet tallennettaisiin tietokantaan, mistä kaikki viranomaiset voisivat niitä etsiä.

Nimettömänä esiintyneen viranomaislähteen mukaan dna-näytteiden ottoa edellytettiin oikeusministeriön jo vuosina 2006 ja 2010 antamissa määräyksissä, joita ei ole koskaan pantu toimeen.

Lähteen mukaan dna-näytteiden keräämisen yksityiskohtia vielä suunnitellaan, eikä käytännön aloittamiselle ole vielä asetettu määräaikaa.

Näytteet saavat aikaan kritiikkiä

Kansalaisoikeusjärjestö ACLU:n mukaan dna-näytteiden ottaminen ihmisiltä, joita ei ole tuomittu tai syytetty mistään, tulee herättämään voimakasta arvostelua.

– Tähän liittyy vakavia yksityisyyttä ja kansalaisoikeuksia koskevia huolia, eikä käytännölle ole oikeudellisia perusteita, valitti järjestön edustaja Vera Eidelman lausunnossaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja