Yhdysvallat rankaisee useita yrityksiä ihmisoikeusloukkauksista

Yhdysvaltain kauppaministeriö aikoo rangaista kahdeksaa yritystä sekä yhtä Kiinan hallinnon instituuttia ihmisoikeusloukkauksista.

Ministeriön mukaan loukkaukset ovat kohdistuneet uiguureihin ja muihin vähemmistöihin Länsi-Kiinan Xinjiangissa.

Ministeriö kertoo tiedotteessa, että tahot ovat osallistuneet ihmisoikeusrikkomuksiin ja väärinkäytöksiin osana Kiinan sortokampanjaa. Tiedotteessa mainittiin uiguurien lisäksi kazakit ja muut muslimivähemmistöryhmät Xinjiangin autonomisella alueella.

Kahta tahoista rangaistaan osallisuudesta ihmisoikeusrikkomuksiin ja väärinkäyttöön. Seitsemän yrityksen nähdään mahdollistaneen ihmisten valvontaa Xinjiangissa.

Hallinto tulee rajoittamaan yhdysvaltalaisten tuotteiden toimittamista tahoille, tiedotteesta selviää. Huolena on, että niitä käytettäisiin toimintaan, joka on Yhdysvaltain ulko- ja turvallisuuspolitiikan vastaista.

Lokakuussa Yhdysvallat pani mustalle listalle 28 tahoa, joiden kerrotaan olleen jollakin tavalla mukana Xianjiangin ihmisoikeusloukkauksissa.

Sanktioista kerrottiin sen jälkeen, kun Kiina aloitti Hongkongin erityishallintoaluetta koskevan turvallisuuslain käsittelyn. Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo kuvaili sitä tuhoisaksi aloitteeksi.

Kiina naamioi vankileirit uudelleenkoulutukseksi

Kiinan on kerrottu vieneen yli miljoona uiguuria vankileirimäisiin olosuhteisiin Xinjiangin alueella. Kiina on toistuvasti väittänyt, että leirit ovat uudelleenkoulutusta varten.

Aikaisemmat asiakirjavuodot leireistä ovat paljastaneet, että ihmisiä pidetään leireillä vangittuina, heitä aivopestään ja rangaistaan. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan uiguureja pyritään käännyttämään pois islamista ja kulttuuristaan.

Kiinan mukaan leirit tarjoavat vapaaehtoista koulutusta, joihin kuuluu muun muassa mandariinikiinan opiskelua.

Lue myös:

    Uusimmat