Yhä useampaan vanhaan kerrostaloon rakennetaan hissi

Taloyhtiöissä kiistat hissin rakentamisesta kestävät usein vuosia. Hissirakentamisen kustannukset ovat keskimäärin sadantuhannen euron luokkaa.

Vanhoihin asuinkerrostaloihin rakennetaan yhä enemmän hissejä. Tällä hetkellä Suomessa nousee vuosittain lähes 250 hissikuilua vanhoihin taloihin.

Hissihankkeiden määrä onkin kasvanut 2000-luvulla tasaisesti. Hissien rakentamista ovat vauhdittaneet valtion ja kuntien tarjoamat avustukset

Esimerkiksi Helsingissä hissin rakentamiseen voi saada avustusta jopa 60 prosenttia, kertoo kaupungin hissiasiamies Erkki Holappa.

- Kyllähän se panee miettimään, että hetkinen miksi me ei käytetä hyväksemme sitä ja rakenneta kynnyksetön kulku kotiin, Holappa arvioi.

Hissikiistat usein vuosien pituisia

Runsaista tukisummista huolimatta useissa taloyhtiöissä taistellaan hissin rakentamisen kanssa jopa kymmeniä vuosia - Suomessa on edelleen noin 20 000 hissitöntä asuinkerrostaloa

Rakentamista vaativat useimmiten lapsiperheet sekä eläkeläiset. Yksi hissin puolesta taistellut on Joel Lehtonen, jonka kotitaloon Helsingin Myllypadontielle rakennettiin hissi vuosi sitten. Neljännessä kerroksessa asuva Lehtonen on nyt tyytyväinen.

- Nyt on täysin esteetön liikkuminen, jota pidän kaikkein tärkeimpänä. Ihmiset vanhenevat, tulee vaikeuksia liikkua portaissa, Lehtonen summaa.

Aivan napinpainalluksella eivät hissikuilut Lehtosen kotitaloon kuitenkaan nousseet. Mies sai taistella lähes vuoden, jotta muut osakkaat suostuivat maksamaan jokainen noin 9000 euroa.

- Ihmiset eivät ajatelleet sitä, että kun saadaan hissi ja tätä taloa kaunisteltua, niin samalla myöskin sen arvo nousee, Lehtonen kertoo.

Myllypadontiellä talon arvonnousu on kuitenkin Lehtosen mukaan tunnustettu jälkeenpäin.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat