Mainos

WWF: Itämeren suojelu huonosti organisoitu

Itämeren suojelu on tehotonta, huonosti organisoitua ja Itämeri on yhä syvässä kriisissä, todetaan ympäristöjärjestö WWF:n uusimmassa Itämeri-barometrissa.

Barometrin mukaan eniten vaivaa Itämeren suojelun eteen näkee Saksa, joka sekin on kuitenkin ottanut käyttöön vain alle puolet ehdotetuista suojelutoimenpiteistä. Toiselle sijalle vertailussa ylsi Tanska ja kolmannelle Viro.

Suomi sijoittui yhdeksän Itämeren maan joukossa neljänneksi.

Barometrissä todetaan, että Itämeren pohjassa oleva kuollut alue on jo 70 000 neliökilometrin suuruinen, eli monta kertaa isompi kuin Suomen viljelty alue.

WWF:n selvityksessä on otettu huomioon muun muassa rehevöityminen, merikuljetukset, kalastus ja erilaiset toimet Itämeren pelastamiseksi. Suomi ei ole minkään kategorian kärjessä, mutta ei aivan hännilläkään.

Suomi sai tunnustusta

Yhdessä asiassa WWF:n raportti pitää kuitenkin Suomea esimerkkitapauksena. Järjestön mukaan Suomi on ainoa Itämeren alueen maa, jolla on yhtenäinen, hallintorajat ylittävä Itämeri-toimintaohjelma.

Tästä syystä järjestö myönsi tämänvuotisen Itämeri-palkintonsa presidentti Tarja Haloselle.

WWF:n pääsihteeri Lasse Gustafsson perusteli Halosen palkitsemista sillä, että tämä on osoittanut hyvää johtajuutta.

Halosen aloitteesta Itämeren maiden valtionpäämiehet ovat kokoontuneet keskustelemaan Itämeren pelastamisesta, Gustafsson kertoi.

- Meillä on tietoa ja taitoa. Me pystymme pelastamaan Itämeren, jos me haluamme, mutta se on tehtävä nyt. Me emme ehkä näe puhdasta Itämerta, mutta meidän lapsemme ja lapsenlapsemme voivat nähdä, presidentti Halonen totesi palkinnon vastaanotettuaan.

Itämeren tilaa ja suojelua koskeva WWF-barometri julkaistiin nyt toista kertaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.