Woodstockin muisto elää 40 vuoden jälkeenkin

Legendaarisesta Woodstockin festivaalista on kulunut tasan 40 vuotta. Juhlavuoden johdosta eri puolilla maailmaa järjestetään juhlafestivaaleja alkuperäisen Woodstockin hengessä.

Muusikko Jimi Hendrix Woodstockissa 1969. (EPA)

Alkuperäinen Woodstock oli New Yorkin osavaltiossa järjestetty pop- ja rockfestivaali, joka järjestettiin 15.-18. elokuuta 1969.

Esiintyjinä Woodstockissa oli suuri joukko aikansa nimekkäimpiä sekä nousussa olevia rockyhtyeitä ja muusikoita. Yleisöä villitsivät muun muassa Santana, Grateful Dead, Janis Joplin, The Who,Joe Cocker ja Jimi Hendrix.

Woodstockiin saapui yli 500 000 ihmistä, vaikka tapahtuma oli suunniteltu vain noin 50 000 ihmiselle.

Festivaalialueen puitteet eivät olleet mitoitettu alunperin läheskään näin suurelle väkimäärälle. Järjestäjillä olikin suuria ongelmia niin ruuan ja veden, ensiavun ja puhtaanapidon kanssa.

Mellakoiden pelossa järjestäjät julistivatkin vapaan sisäänpääsyn kaikille, ja lopulliset kustannukset saatiin katettua vasta vuosikausia myöhemmin.

Sateinen sää teki alueesta mutavelliä, jossa ihmiset kahlailivat ja palelivat. Woodstockin aikana tapahtui myös kolme kuolemantapausta.

Pääpiirteittäin tapahtumaa vietettiin kuitenkin ystävällisissä ja rauhallisissa merkeissä.

Tapahtuma oli esikuvana monille muille rockfestivaaleille, muun muassa Turussa seuraavana vuonna käynnistyneelle Ruisrockille. Woodstockista on tehty myös elokuva, jonka ohjasi Michael Wadleigh ja joka sai ensi-iltansa Suomessa 17. heinäkuuta 1970.

Woodstock-juhlakonsertti keräsi runsaasti yleisöä New Yorkissa 15.8.2009.

Katso Mari Haaviston juttu (Seitsemän uutiset 16.8.2009)

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat