WHO: Kotieläimiä tarkkailtava influenssan varalta

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan joitain sikoja, kalkkunoita ja kotieläimiä on sairastunut H1N1-virukseen. Virus ei näytä kuitenkaan leviävän nopeasti eläinten keskuudessa.

Järjestön edustajan Gregory Hartlin mukaan on vielä epäselvää, kuinka yksittäiset eläimet ovat saaneet influenssaviruksen, joka paraikaa leviää nopeasti ihmisissä.

Joiltakin Tanskan minkkitarhoilta on myös löydetty uudenlaista influenssavirusta, joka näyttää tartuttaneen ainoastaan eläimet mutta ei tilan työntekijöitä. Se vaikuttaa ihmisen ja sian virusten sekoitukselta.

WHO:n mukaan minkkien tapaus osoittaa, kuinka influenssavirukset kehittyvät koko ajan ja voivat muuttua yllättävästi. Tämän vuoksi tilannetta onkin järjestön mukaan syytä pitää tiiviisti silmällä myös eläinten osalta. Mahdollista on, että uudenlaisia influenssaviruksia kehittyy muissa kuin sioissa.

Terveysjärjestö suosittaa, että maatilojen työntekijöitä tarkkaillaan hengitystieoireiden varalta. Lääkäreiden ja eläinlääkäreiden pitäisi tehdä läheistä yhteistyötä erityisesti maissa, joissa tartuntoja on paljon.

(MTV3 - STT - Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat