Whitesnake: Trouble, Lovehunter, Ready An´ Willing (Remastered with Bonus Tracks)

Julkaistu 26.09.2006 13:55(Päivitetty 26.09.2006 14:09)

(EMI)

Whitesnake teki nykykokoonpanossaan kesällä Suomessa jälleen hyvän keikan. Yleistä käsitystä bändistä leimaa 80-luvun tukkahevi-imago. Jenkkivuosien jättisuosiota edelsivät kuitenkin 70- ja 80-lukujen taitteen klassiset vuodet, jolloin musiikilla oli hyvin vähän tekemistä hevin kanssa.

Whitesnaken kolme ensimmäistä albumia on vihdoin julkaistu kunnon cd-versioina. Musiikki on masteroitu uudelleen ja levyjä on täydennetty lisäkappaleilla, jotka ovat pääosin aikoinaan radioituja livebiisejä. Myös kansilehtiset on tehty huolella. Niistä löytyvät Classic Rock –lehden Geoff Bartonin asiantuntevat tekstit sekä runsaasti kuvia.

Tärkeintä on kuitenkin musiikki, joka on nykyperspektiivistä yllättävän rikasta. Punkin valtakaudella David Coverdalen johtama Whitesnake ui vastavirtaan soittamalla epämuodikasta pubien bluesrockia, jossa kuuluvat vahvat soul- ja jazz-vaikutteet. Fuusion esikuvina olivat Allman Brothersin ja Little Featin kaltaiset bändit.

Coverdalen äärimmäisen vahvan laulun rinnalla bändin keskeiset elementit olivat kitaristit Micky Moody ja Bernie Marsden, basisti Neil Murray ja kosketinsoittaja Jon Lord.

Ensimmäinen pitkä levy Trouble (1978) on vielä oman tyylin hakua Deep Purplen perinnön ja bluesjazzfuusio keskeltä. Vahva levy silti jo, etenkin kun alkuperäisen albumin lisäksi on cd:lle liitetty lyhyt neljän biisin esikoislevy The Snakebite EP. Siltä löytyy studioversio Bobby Blandin kappaleesta Ain´t No Love In The Heart Of The City, josta live-versiona kasvoi Whitesnake-klassikko. Biisi on yhä keikkojen kohokohta. Hieno kappale löytyy eri versiona jokaiselta kolmelta cd:ltä. Lovehunterilla (1979) se on maaliskuussa 1979 taltioituna live-versiona kun taas Ready An´ Willingin (1980) lisäraitana on versio vuoden –79 Readingin festivaalilta.

Ensimmäisten levyjen jälkeen Coverdale sai kritiikkiä sovinistisista machosanoituksistaan. Bändi vastasi siihen vetämällä sovinismin överiksi Lovehunter-albumin kannessa. Alaston nainen ja käärme kätkivät sisäänsä kelpo albumin joka oli edeltäjäänsä eheämpi annos bluesia, melodista urkujytää ja southern rockia.

Kolmas levy Ready An´ Willing on Whitesnaken parhaita albumeita. Sillä koossa oli bändin klassinen kokoonpano kun rumpuihin oli saatu Ian Paice. Kolme jäsentä – Coverdale, Paice ja Lord – olivat siis tuttuja miehiä Deep Purplesta. Musiikki ottaa kuitenkin välimatkaa edelliseen bändiin. Slide-kitaroiden ja soul-vaikutteisen laulun johdolla uppoudutaan antaumuksella bluesiin ja gospeliin sekä Freen ja Allman Brothersin kokeelliseen bluesrockiin.

Ready An´ Willingin hittikappale Fool For Your Loving sävellettiin alun perin bändin idolille B.B. Kingille. Onneksi Coverdale, Marsden ja Moody päättivät pitää biisin itse ja tuloksena oli yksi Whitesnaken aikaa kestävistä klassikoista.

teksti: Sami Ruokangas

Tuoreimmat aiheesta

Musiikki