Mainos

Watergate-skandaalin syväkurkku kuollut

Watergate-skandaalin "syväkurkku" Mark Felt on kuollut 95 vuoden ikäisenä, kertoo Washington Post -lehti. Skandaali johti presidentti Richard Nixonin eroon 1974.

Feltin kuolemasta kertoi Bob Woodward, toinen skandaalin päivänvaloon tuoneista toimittajista.

Felt oli liittovaltion poliisin FBI:n kakkosmies, kun hän alkoi auttaa toimittajia. Hän salasi menneisyytensä 30 vuoden ajan jopa perheeltään, joka sai tietää asiasta 2002. Kolme vuotta sen jälkeen Felt kertoi osuudestaan Vanity Fair -lehdelle. Hän oli jo tuolloin vakavasti sairas.

Tapahtumaketju käynnistyi vuonna 1972, kun Washington Postin nuoret toimittajat Bob Woodward ja Carl Bernstein alkoivat setviä rutiiniluontoiselta näyttänyttä juttua: demokraattipuolueen päämajaan oli murtauduttu Washingtonissa Watergate-rakennuksessa. Mutta sitten nimetön soittaja - liittovaltion poliisin FBI:n kakkosmies Felt - vihjasi Woodwardille, että jutun takana piili jotain paljon suurempaa.

Tästä ensimmäisestä yhteydenotosta alkoi pitkä salamyhkäisten tapaamisten sarja, jonka aikana Felt paljasti toimittajille salaisia tietoja Valkoisen talon sekaantumisesta murtoon. Murtautujien tarkoituksena oli piilottaa rakennukseen kuuntelulaitteita demokraattien vaalikampanjan urkkimiseksi.

Lehti alkoi kutsua nimetöntä tietolähdettään syväkurkuksi teattereissa pyörineen suositun pornoelokuvan mukaan.

Skandaali paisui nopeasti, ja Valkoisen talon yritykset peitellä tapausta vain pahensivat tilannetta. Lopulta Nixon joutui eroamaan vuonna 1974 virkarikossyytteiden uhkaamana. Kaikkiaan 30 virkamiestä joutui edesvastuuseen, ja muun muassa oikeusministeri John Mitchell päätyi telkien taakse.

Syväkurkun henkilöllisyyttä arvuuteltiin Yhdysvalloissa vuosikymmenet. Veikkailuissa vahvimmilla olivat Nixonin ex-avustaja Diane Sawyer, entinen Valkoisen talon henkilöstöpäällikkö Alexander Haig ja FBI:n johtaja Patrick Gray, mutta Feltinkin nimi pulpahteli pintaan aika ajoin.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.