Mainos

Wasa teater Vuoden teatteriksi

Wasa teater on valittu Vuoden teatteriksi 2001. Raadin mukaan se toteuttaa erinomaisesti tehtäväänsä ruotsinkielisen Pohjanmaan alueteatterina. Teatterin ohjelmisto on tasokasta kunnianhimoisen ohjelmistosuunnittelun ansiosta ja sillä on vetovoimaa nuoriin ruotsinkielisiin teatteritaiteilijoihin, perusteluissa todetaan. Lars Sundin romaaneihin perustuvat Colorado Avenue ja Lanthandlerskans Son ovat esimerkkejä siitä, mihin omasta kulttuuriympäristöstä nousevat teemat voivat parhaimmillaan yltää.

-Näiden produktioiden yleisössä herättämä vastakaiku on täysin poikkeuksellista. Wasa teaterin katsomossa tuntee sen vanhan totuuden, että merkittävä teatteri on vuorovaikutusta, tekijöiden ja yleisön dialogia, yhteinen asia, raati kehuu.

Suomen teatteriliiton asettamassa tuomaristossa olivat mukana johtaja Georg Dolivo, professori Pirkko Koski, rehtori Lauri Sipari ja toimitusjohtaja Matti A. Holopainen. Vuoden teatteri julkistettiin viime vuonna palkitussa Kom-teatterissa järjestetyssä gaalassa maanantai-iltana. Wasa teater sai palkinnoksi professori Reino Hietasen teoksen Esirippu.

Smedsille 50 000 markkaa

Gaalassa palkittiin myös nykyään Kajaanin kaupunginteatterin johtajana työskentelevä Kristian Smeds, joka sai 50 000 markan suuruisen Aleksis Kiven Nummisuutarin Esko -palkinnon. Palkinto perustettiin viime vuonna Oulussa Nummisuutarien kantaesityksen 125-vuotispäivän kunniaksi. Tunnustus annetaan viime vuoden parhaasta suomalaisessa ammattiteatterissa esitetystä kotimaisesta kantaesityksestä ja sen tarkoituksena on edistää uuden näytelmäkirjallisuuden syntymistä.

Smeds palkittiin helsinkiläisessä Teatteri Takomossa viime syksynä kantaesitetystä Jumala on kauneus -näytelmästä. Raadin mielestä Smedsin tapa kirjoittaa teatterille on uusi. Hänen syvällinen näyttämötekstinsä on itsenäinen taideteos, aidosti oma näkökulmansa. Jumala on kauneus on kunnianosoitus Vilho Lammen kuvataiteelle sekä Paavo Rintalan epiikalle pyrkimättä olemaan henkilöhistoriallinen yksilön tarina. Raadissa olivat toimitusjohtaja Matti A. Holopainen, kulttuuritoimittaja Kaisu Mikkola, teatterinjohtaja Anu Saari ja dramaturgi Vesa Tapio Valo.

Kunniaa Q-teatterille

Lisäksi gaalassa myönnettiin kunniamaininta helsinkiläiselle Q-teatterille, joka on saavuttanut erinomaisia tuloksia kansainvälisen yhteistoiminnan uranuurtajana. Q-teatterin ennakkoluuloton yhteistyö Baltian maiden pienten teattereiden kanssa on johtanut hienon Baltic Circle -festivaalin toteutumiseen.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.