Mainos

Wahlroosin kansalaispalkkaesitys tyrmättiin

Sammon konsernijohtajan Björn Wahlroosin esitys jopa 6000 markan verottomasta kansalaispalkasta kummeksuttaa asiantuntijoita. Ainakin 200 000 kokoaikatyössä käyvää suomalaista jää nettopalkassa samaan tai jopa alhaisempaan summaan.

Björn Wahlroos

SAK:n ja Veronmaksajain keskusliiton kommenttien perusteella asiantuntijat pitävät Björn Wahlroosin kansalaispalkkaesitystä suuruudeltaan surrealistisena utopiana. Wahlroos ehdotti uutislehti Demarin haastattelussa, että kaikille voisi jakaa kuukausittaista noin 5000-6000 markan verotonta kansalaispalkkaa, jolla Wahlroosin mukaan ratkaistaisiin köyhyysongelma kertaheitolla.

Palkka rahoitettaisiin Wahlroosin kaavailuissa uudistamalla sosiaaliturvaa ja siivoamalla byrokratiaa.

Veronmaksajain keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen sanoo, että palkkatyö menettäisi kiinnostavuutensa, jos sitä ilmankin saisi mukavasti rahaa. Veronmaksajat pitää Wahlroosin ajatuksia lähinnä haihatteluna.

SAK:n pääekonomisti Pertti Parmanne puolestaan sanoi MTV3:n Huomenta Suomelle toivovansa, että Wahlroosin laskento-osaaminen olisi parempaa hänen hoitaessaan Sammon asioita. Parmanteen mukaan 1990-luvulla tehtiin laskelmia 3000 markan suuruisen kansalaispalkan rahoittamisesta. Sen todettiin vaativan rajua korotusta veroasteeseen. Parmanne antoi ymmärtää, että Wahlroos on ehdotuksineen vieraantunut suomalaisesta arkitodellisuudesta.

Yliaktuaari Ukko-Pekka Väyrynen Tilastokeskuksen palkkarakennetilastosta kertoo, että noin 200 000 kokoaikatyötä tekevää suomalaista jää brutto-kokonaisansioissa (sisältää ylityö- ja varallaolokorvaukset ja muut palkkaan kuulumattomat lisät) tilastojen mukaan alle 10 000 markkaan. Nettopalkaksi muutettuna tämä on varsin lähellä 6000 markkaa.

Tilastokeskuksen aineistosta puuttuu useita melko pienituloisia ammattiryhmiä, kuten pienyrittäjiä ja maatalousyrittäjiä. Kokoaikaisissa ansioissa todennäköisesti useampikin kuin 200 000 henkilöä jää Wahlroosin kansalaispalkkaesityksen lukemiin tai niiden alle.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.